Program
Hokej - 02.05.2022 19:57

MS'18: Budúci rok budú našimi súpermi. Zlato vybojovala osemnástka Švédska

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov si v polovici apríla na domácom "béčkovom" šampionáte zabezpečili postup medzi elitu v tejto vekovej kategórii. Majstrovstvá sveta A-divízie odštartovali týždeň po ich skončení a už poznajú svojich medailistov. Najlepšiu generáciu majú medzi dorastencami Švédi, ktorých na striebornom stupienku dostúpil tím Spojených štátov amerických. Bronz ukoristil výber Fínska, ktorý si vo svojom poslednom turnajovom vystúpení poradil s Českou republikou. Naši susedia neboli ďaleko od potešujúceho výsledku, ktorý by aspoň čiastočne nechal zabudnúť na niekoľko po sebe idúcich nezdarov seniorov. Síce o tri miesta zlepšili svoje umiestnenie z roku 2021, no cenný kov z toho nebol.

Podobne ako turnaj mužov, aj MS osemnásťročných v nemeckých mestách Landshut a Kaufbeuren sa hrali bez prítomnosti Ruska a Bieloruska. Neúčasť obhajcu striebra a celkovo dvanásťnásobného medailistu z MS "osemnástok" vytvorila o čosi ľahšiu pozíciu pre ďalších gigantov a favoritov v tejto vekovej kategórii. Ďalšie citeľné sklamanie prežil výber Kanady, ktorý z najaktuálnejších šiestich odohraných ročníkov získal medailu iba jediný raz. Tá však bola zlatá a je z roku 2021. Z Bavorska sa však "javorové listy" opäť vracajú naprázdno, keďže vo štvrťfinále podľahli Fínsku 5:6. Pri vypadnutí obhajcu titulu a suspendácii strieborných medailistov z minulého roka, šancu vystúpiť na uvoľnený trón využil bronzový celok spred roka - Švédsko.

Švédi zo šiestich šampionátových zápasov vyhrali päť, pričom jediné zakopnutie si "dopriali" hneď v úvodnom skupinovom zápase proti Lotyšsku. Poradie vo štvorčlennej skupine B bolo vďaka tomu extrémne vyrovnané a žlto-modrí boli prví len o skóre pred Fínskom. Tretí Švajčiari aj štvrtí Lotyši zaostali o tri bodíky. V A-skupine sa zase o rozruch postaralo Česko, ktoré senzačne zdolalo Kanadu 6:5 po predĺžení a vďaka tomu obsadilo druhé miesto za USA. To im vo štvrťfinále prisúdilo papierovo prijateľných Švajčiarov a zverenci Jakuba Petra vyhrali vysoko 8:0. Na USA v semifinále ani na Fínov v boji o bronz však už nestačili. Švédsko vo finále vyhralo nad Američanmi 6:4.

Dorastenecké majstrovstvá sveta zvyčajne majú desaťčlenné obsadenie. Tento rok sa do akcie dostala nezvyčajne len osmička tímov, preto z elitnej kategórie nik nevypadáva. Siedmi Lotyši aj ôsmi Nemci ostávajú v A-divízii naďalej a doplní ich Slovensko a Nórsko, čiže dva najlepšie tímy z majstrovstiev sveta 1A, ktorých dejiskom boli Piešťany. "Osemnástka" je tradične vekovou kategóriou, o ktorú sa veľmi zaujímajú severoamerickí skauti. Ich pozornosť si ukrojil švédsky krídelník Jonathan Lekkerimäki s bilanciou 5+10 v šiestich dueloch a aj zadák Mattias Hävelid s dvanástimi bodmi. Prvý menovaný je v blížiacom sa drafte odhadovaný niekde na hranici prvej desiatky, druhému doteraz predpovedali 40. až 60. miesto.

Činil sa aj karlovarský center Jiří Kulich, ktorý šampionát absolvoval s "céčkom" na drese a na prelome rokov už stihol absolvovať aj juniorský šampionát. Nesklamal ani šesťgólový Fín Joakim Kemell, štvrtý najlepší strelec MS, ktorému skauti s istotou predpovedajú miesto v top desiatke, zatiaľ čo ďalší top prospekt Logan Cooley patril medzi šesticu hráčov s dvojciferným počtom kanadských bodov. Očakávaná draftová jednotka Shane Wright dovŕšil osemnásť rokov už v januári a na turnaji v Nemecku si nezahral.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora