Program
Hokej - 10.03.2022 18:34

Miroslav Šatan v pozadí úspechu

Čo predchádzalo tomu, aby naša hokejová reprezentácia priniesla zo zimnej olympiády v Pekingu bronz a čo bude nasledovať, o tom sa porozprával v novej publicistickej relácii televízie JOJ ŠPORT V pozadí úspechu moderátor Ján Mečiar s prezidentom SZĽH Miroslavom Šatanom a s výkonným riaditeľom SZĽH Petrom Kruľom.

Eufória okolo hokejového úspechu na ZOH 2022 v Pekingu postupne opadla a veľmi rýchlo prešla aj vedenie SZĽH. "Pár dní bolo príjemné všade chodiť a prijímať gratulácie. 18.3. čaká SZĽH volebný kongres, a tak práce je stále mnoho. Momentálne sme vyťažení, snažíme sa zorganizovať kongres a popritom riešiť bežné zväzové záležitosti," potvrdil Miroslav Šatan, ktorý ako jeden z mála veril v olympijský úspech hokejistov. "V prognózach pred turnajom som dúfal, že budeme takým prekvapením, ako boli na predchádzajúcej olympiáde Nemci. Nešli sme až do finále, ale bronzová medaila je pre nás veľký úspech. Verili sme, že pri optimálnych okolnostiach cez štvrťfinále prejdeme, nakoniec sme tam dostali najsilnejšieho súpera - víťaza skupiny USA. Napriek tomu sme zvíťazili, výkony gradovali a v bronzovom zápase to bolo bezchybné. Ani za našej éry si nepamätám takýto výsledok so Švédskom. Všetka česť nášmu tímu a ešte raz im ďakujem za ich reprezentáciu."

Zdroj: ISport.cz

Aj táto krivka výkonnosti slovenskej reprezentácie z českého serveru isport.cz potvrdzuje, že ako jediná z uvedených reprezentačných výberov stúpa nahor len tá naša. Krivka mapuje obdobie, keď k tímu prišiel tréner Craig Ramsay. "Náš ranking nebol najlepší v tom období. Zariskovali sme s trénerom z NHL a začala koncepčná práca. Mnoho fanúšikov i odborníkov bolo skeptických. Tvrdili, že už sme tu zahraničného trénera mali, že máme inú mentalitu, zmena štýlu nie je potrebná. Dôveroval som nastolenej ceste a veril som Craigovi Ramsaymu , pretože som jeho kvality poznal z vlastnej skúsenosti. Popri tom sme riešili skutočnosť, že ochota hráčov chodiť do reprezentácie mala znižujúcu sa tendenciu. Dohodli sme sa, že musíme priniesť v profesionálnej brandži niekoho vysoko rešpektovaného a hodnoteného, aby sa nám tí hráči do reprezentácie vrátili. Hráči pod trénerom z NHL získali dôveru v nastolený systém, naučili sa ho hrať a tie naše výkony, napriek výsledkom okolo 9. miesta na MS, značili markantné zlepšenie v hre tímu. Nakoniec sa po štyroch rokoch koncepčnej práce výsledok dostavil. Verím, že teraz aj tí, čo "sedeli s nohami na plote" a nevedeli, na ktorú stranu názorovo zísť, uznajú, že to bola správna voľba. Ak sa Slováci naučia hrať tento štýl a jednotný herný systém a ak hrajú ako jedna partia, tak dokážu veľmi veľa," hodnotil prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Olympijský bronz je len vrcholom ľadovca. Aby ľadovec mohol vyčnievať, k tomu je potrebná obrovská základňa. 

 Za posledné roky sme vo všetkých oblastiach urobili progres. Zo športovej stránky je badateľné prepojenie herného systému A-kategórie s mládežníckymi výbermi. Z projektu dvadsaťročných sa vytvoril projekt osemnásťročných. Začína to mať svoje ovocie. Na Hlinkovom memoriáli sa mladíci umiestnili historicky na najlepšom 2. mieste. Reprezentačná dvadsiatka mala výborne naštartovaný šampionát, ktorý sa zrušil. Po športovej stránke je zlepšenie viditeľné, no aj po ekonomickej sa mnoho vecí zmenilo. Na zväz prišli noví ľudia, s partnermi sú popodpisované nové zmluvy. Zväz je pripravený ísť do ďalšieho obdobia silnejší a robiť mnoho nových prospešných rozvojových projektov, pracovať na tom, aby sa zvyšovala základňa, aby sa vychovávali noví tréneri a aby sa robili tie veci, ktoré pozdvihnú slovenský hokej.

Progres je teda badateľný zo športovej stránky, ale je potrebné napredovať aj v ďalších činnostiach zväzu. Tie už bližšie definoval výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ: "Našou úlohou bolo kontrolovať každé jedno prichádzajúce euro a nastaviť to,aby sme sa vedeli posúvať a rozvíjať na úrovni zväzu, aby sa posúvala odbornosť a prišli k nám kvalitní ľudia. Ale hlavne, aby kluby cítili, že sme tu pre nich. Každý má násobne viac peňazí, ako kedykoľvek predtým. SZĽH je občianske združenie. Zväz sa nemá riadiť ako firma. Existujú dobré, časom osvedčené princípy riadenia akejkoľvek organizácie, kde sa združí viacero ľudí a majú spoločný cieľ, ktoré sú nevyhnutným predpokladom, aby to fungovalo. To znamená určiť si, čo chceme spraviť, ako to chceme spraviť, kto to ide robiť, kedy sa to bude robiť a kontrolovať, či sa to deje. A potom tam treba mať čiastočné ciele a vedieť ich kontrolovať, či sa reálne tá exekutíva darí. Máme stratégiu na 10 rokov, ktorú máme dobre rozbehnutú a sú to kvalitné piliere, na ktorých má slovenský hokej stáť."

Viac o pilieroch slovenských hokejoch - slovenských kluboch viac v našom podcaste.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora