Program
Hokej - 19.02.2022 16:31

Slovensko v Pekingu získalo bronz! Hokejisti zdolali Švédsko 4:0

Slovenskí hokejoví reprezentanti premiérovo v histórii získali medailu na zimných olympijských hrách. V sobotňajšom súboji o 3. miesto totiž zdolali Švédov 4:0 a pre Slovensko získali druhý cenný kov zo ZOH 2022, tým prvým bolo zlato Petry Vlhovej v slalome. 

Zisk bronzu pre hokejistov SR je veľkou senzáciou, keďže zverenci trénera Craiga Ramsayho sa na olympijský turnaj museli prebojovať cez kvalifikáciu. Platí tiež, že na ZOH 2022 odohrali najviac zápasov zo všetkých účastníkov, keďže ako jediný zástupca víkendových bojov o medaily hrali v Pekingu aj kvalifikačný duel o postup do štvrťfinále, kým Švédi, Fíni aj Rusi zo skupín postúpili priamo do štvrťfinále. V nedeľňajšom finále ZOH 2022 sa predstavia Fíni a hráči Ruského olympijského výboru.

O sobotňajšom historickom víťazstve Slovákov rozhodli presné zásahy Juraja Slafkovského a Samuela Takáča v druhej tretine, v závere Slafkovský a Pavol Regenda gólmi do prázdnej bránky spečatili zisk bronzu. Stále iba 17-ročný košický rodák si pripísal už a siedmy šiesty presný zásah na turnaji a má šancu stať sa jeho najlepším kanonierom. Doterajším maximom Slovákov pod piatimi kruhmi bola štvrtá priečka zo ZOH 2010 v kanadskom Vancouveri, kde hokejisti SR viedli v súboji o bronz nad Fínmi po II. tretine 3:1, prehrali však 3:5.

Slovákov v sobotu proti Švédom vyšla odveta za prehru 1:4 v základnej C-skupine. Pod piatimi kruhmi šlo vôbec o prvú prehru Slovákov so Švédmi. Hokejisti spod Tatier pred sobotou zdolali tohto súpera zo severu Európy ba vrcholnom podujatí naposledy ešte pred dvanástimi rokmi - vo štvrťfinále ZOH 2010.

Prvá tretina súboja o bronz gól nepriniesla, aj keď slovenskí hokejisti mali trochu viac z hry. Švédi najprv nevyužili presilovku, už po jej skončení brankár Lars Johansson dobre zasiahol pri strele Martina Gernáta aj pri dorážke Juraj Slafkovského. V 12. min mal veľkú šancu otvoriť skóre kapitán slovenského výberu Marek Hrivík, ale puk z jeho hokejky zastavila konštrukcia súperovej bránky.

Prvý gól padol v 24. min a postaral sa oň stále iba 17-ročný Juraj Slafkovský, pre ktorého to bol už šiesty presný zásah na turnaji. Mladík si na vlastnej polovici prevzal puk od obrancu Petar Čerešňáka, po ľavej strane prenikol do útočného pásma a jeho strela aj s prispením teču brániaceho Christiana Folina a pomocou žŕdky skončil vo švédskej bránke. Svoje umenie potom predviedol slovenský brankár Patrik Rybár, ktorý zakročil pri šanciach Maxa Friberga a Joakima Nordströma. Tím SR potom nevyužil početnú výhodu, ktorú predtým naposledy hral ešte v kvalifikačnom súboji o postup do štvrťfinále proti Nemcom. Vzápätí však dostal šancu na ďalšiu presilovku a úspešná dorážka Samuela Takáča znamenala vedenie 2:0. Bol to vôbec prvý gól Slovákov v početnej výhode na ZOH 2022. Na trestnú lavicu potom putoval Peter Cehlárik, ale slovenskí hokejisti sa v oslabení ubránili.

Na začiatku III. tretiny slovenskí hokejisti nevyužili ďalšie presilovku, s pribúdajúcim časom sa stupňoval tlak Švédov. V 51. min v úniku neuspel Peter Cehlárik, trafil totiž len do ľavého ramena brankára Johanssona. Šance Švédov končili na výbornom brankárovi Patrikovi Rybárovi, ktorému výrazne pomáhala obetavosť korčuliarov. V úplnom závere Švédi pristúpili k hre bez brankára a skóre sa zmenilo hneď dvakrát, keď na 3:0 upravil Slafkovský a na 4:0 Pavol Regenda.

ZOH 2022 v čínskom Pekingu - o 3. miesto - sobota:
Švédsko - Slovensko 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Góly: 24. Slafkovský (Čerešňák), 33. Takáč (Regenda, M. Roman), 59. Slafkovský (Cehlárik),
Vylúčení: 3:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gouin (Kan.), Romasko - Lazarev, Šalagin (všetci Rus.)
Zostavy:
Švédsko: Lars Johansson - Bengtsson, Fantenberg, Folin, Holm, Pudas, Tömmernes, Lennström - Klingberg, Lander, Bromé - Everberg, Wallmark, Holmberg - Friberg, De La Rose, Nordström - Brodin, Linus Johansson, Rydahl
Slovensko: Rybár - Čerešňák, Čajkovský, Marinčin, Rosandič, Kňažko, Gernát, Nemec - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - Regenda, M. Roman, Takáč - Daňo, L. Hudáček, K. Pospíšil - Kelemen, Krištof, Zuzin - Jurčo

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora