Program
Hokej - 17.02.2022 17:47

Posledné dva zápasy "osemnástky" a potom návrat medzi elitu!

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Náš národný hokejový výber do osemnásť rokov končí svoje tohtosezónne účinkovanie v Tipos Slovenskej hokejovej lige a čakajú ho posledné dva duely. V oboch bude čeliť súperom s vyhliadkami na minimálne semifinálovú účasť a výrazné zveľaďovanie bodového konta sa preto neočakáva. Zverenci Ivana Feneša respektíve Romana Sýkoru z doterajších 22 zápasov dokázali zvíťaziť v troch, a to proti Martinu, Žiaru nad Hronom a Považskej Bystrici. Stále ide o hráčov v dorasteneckom veku, ktorí môžu mať veľmi žiarivú budúcnosť v niektorom extraligovom klube alebo v zahraničných súťažiach. Vrchol sezóny ich pritom čaká v apríli, kedy sa predstavia na domácom svetovom šampionáte.

Majstrovstvá sveta hokejistov do 18 rokov sa mali v Spišskej Novej Vsi konať už predminulý rok, avšak zaúradoval covid, ktorý dva roky po sebe zamedzil usporiadaniu turnaja. Veľmi perspektívna generácia so Slafkovským, Dvorským, Nemcom, Mešárom, Štrbákom alebo Šotekom nemala preto priestor konfrontovať sa so svetovou konkurenciou medzi rovesníkmi, pričom jej miesto je stále v druhej najvyššej kvalitatívnej divízii. My pevne veríme, že ich nástupníci vytiahnu slovenský mládežnícky hokej naspäť do svetovej top desiatky, kam by sa o dva mesiaca mohli nakopnúť domácim triumfom v "béčku" a ukrojiť si tak trošku z olympijskej fanúšikovskej eufórie.

Dorasteneckému šampionátu 2022, ktorý bude 23. v histórii a odohrá a v miernom tieni "áčkového" turnaja v nemeckých mestách Landshut a Kaufbeuren, sa budeme poctivo venovať aj na stanici JOJ Šport. Naša osemnástka v minulosti už na krátko z najvyššej divízie vypadla, a to v roku 2012. Nevyšiel jej turnaj v Nemecku v roku 2011 a stratila tak šancu na turnaj, hraný v Brne, Břeclavy a Znojme. Aké dejisko by našich chlapcov mohlo motivovať s vyhliadkami na roky 2023 a 2024 je zatiaľ otázne. Pri zachovaní princípu pravidelného striedania sa však počíta s Fínskom, Českou republikou alebo Švajčiarskom.

Sledujte záver sezóny slovenských hokejistov do 18 rokov v SHL:
Piatok 18. februára o 18:00: TSS Group Spartak Dubnica - Slovensko '18
Sobota 19. februára o 17:00: HK Vitar Martin - Slovensko '18

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora