Program
Hokej - 17.01.2022 16:52

Vancouver má najhoršie oslabenia za ostatných 30 rokov v NHL

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv/youtube
Vancouver Canucks

Vancouverskí hokejisti sú na absolútnom chvoste oslabovkových štatistík v NHL, a to nie len v prebiahajúcej sezóne. Táto bilancia sa vedie od roku 1977 a ešte nikdy na tom nebol niektorý z tímov v rámci jednej sezóny horšie. "Kosatky" inkasovali 36 takýchto gólov a sú len na 67,6-percentnej úspešnosti. Ak by sme chceli nájsť éru, kedy niekto bránil početné nevýhody podobne zle, museli by sme zájsť hlboko do 70. či 80. rokov. Vtedy sa v tejto disciplíne výrazne trápilo Los Angeles, Washington, Colorado či vancouverskí predchodcovia. Reč je o období, kedy defenzívne systémy zďaleka neboli prepracované natoľko, ako by mali byť v tíme Brucea Boudreaua.

Canucks sú momentálne trinástym tímom Západnej konferencie a na miestenku do play-off strácajú iba päť bodov. Počtom inkasovaných gólov nepatria medzi absolútne ligové dno, kým nehrajú v oslabení. Za takých okolností to padá do siete Thatchera Demka či Jaroslava Haláka najviac. Všetky ostatné tímy bránia oslabenia s minimálne 70-percentnou úspešnosťou, zatiaľ čo Carolina s Pittsurghom sú dokonca na viac ako deväťdesiatich percentách.


Vancouverčania v nedeľu dvakrát inkasovali počas oslabenia, no duel i tak vyhrali 4:2

Mužstvo z Britskej Kolumbie ešte má šancu túto svoju hrozivú bilanciu do konca ročníka napraviť a ujsť z historického posledného miesta. Los Angeles Kings bolo v sezóne 1979/80 na 68,2-percentnej úspešnosti oslabení, čo bolo dlhodobým minimom NHL. Ten istý tím na začiatku 80. rokov ustál bez ujmy len necelých 69 percent takýchto situácií a a pod 70 percentami ostala aj partia Washingtonu Capitals zo sezóny 1978/79. Reč je o ére, kedy aktívne hrával Marcel Dionne, Charlie Simmer či Dennis Maruk. Takýto bradatý rekord teraz ohrozujú Cannucks.