Program
Hokej - 13.01.2022 20:01

Český hokej upratoval zápasovú históriu. Niektoré zápasy vyškrtol

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv

Hokejoví experti, funkcionári a historici si sadli ku všetkým dostupným zdrojom a informáciám o národnom mužstve a dohodli sa, že "dejiny" ľadového hokeja v krajine sa budú meniť. Niektoré z doteraz platných a uznávaných medzištátnych zápasov boli z archívov vyškrtnuté. Naopak, doplnených bolo niekoľko oficiálnych stretnutí, ktoré doteraz štatistiky neuvádzali. S tým budú súvisieť aj zmeny v počtoch reprezentačných štartov a v nich zaznamenaných bodov jednotlivých hráčov a zároveň oficiálne zápasové bilancie s rôznymi historickými rivalmi. Doplnia sa v najbližších dňoch či týždňoch, práve na základe vykonaných zmien.

Výkonný výbor Českého hokeja schválil oficiálny a definitívny zoznam zápasov, ktoré sa považujú za reprezentačné. Ide o výsledok presne stanovených a posudzovaných kritérií pre jednotlivé obdobia, ktoré logicky museli byť iné v 20. rokoch, v 80. rokoch a v novodobej histórii. Česká republika podľa nových dát doteraz odohrala 1 993 medzištátnych stretnutí a okrúhlu "dvetisícku" môže dosiahnuť na olympijskom turnaji v Pekingu, pokiaľ sa prebojuje do medailových bojov. Celkovo sa pritom skúmalo 2011 zápasov, ktorých dátumy sa pohybovali od roku 1909 až po súčasnosť. Nie všetky však zniesli nastavené kritéria oficiálneho medzištátneho zápasu.

V povojnovom období je oficiálnym medzištátnym zápasom taký, ktorému dala odobrenie IIHF, oba zväzy a nominovaní boli výlučne hráči, ktorí majú štátnu príslušnosť, ktorá im umožňuje štart na vrcholnom podujatí. Predtým boli kritéria o čosi benevolentnejšie a nebolo potrebné splniť toľko oficialít a byrokracie. Šesť zápasov z 30. a 40. rokov už Česi viac nepovažujú za reprezentačné, pretože v rakúskom, francúzskom a československom tíme nastúpili aj hráči bez príslušnej štátnosti. V našich farbách to bol Harry Bate, Mike Buckna a Stephen Beda. Naopak, štyri zápasy z 20. a 30. rokov proti Švédsku, Francúzsku a Kanade do zoznamu pribudli. Pripočítané boli aj zápasy z obdobia Protektorátu Čiech a Moravy, kedy národný tím hral proti Nemecku, Slovensku, Taliansku a Maďarsku.