Program
Hokej - 13.01.2022 12:01

KHL mení prístup. Pre zhoršenú pandemickú situáciu preruší ligu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Pri prvej covidovej vlne v marci 2020 pristúpila Kontinentálna hokejová liga ku problému veľmi svojsky. Po konci základnej časti naplánovala play-off, hoci počet nových nakazených v Európe exponenciálne pribúdal. Jokerit Helsinki oznámil, že sériu proti SKA Petrohrad nezačne, čo viedlo ku jeho kontumačnej prehre, no keď sa problémy rozšírili do ďalších kabín, liga šampióna nespoznala. Novú sezónu naplánovala bez oneskorenia, no opäť sa potýkala s problémami. Rusi sa evidentne poučili a vedenie súťaže rozhodlo o prerušení sezóny. Po zápasoch, naplánovaných na 14. januára, sa najmenej týždeň nebude hrať. Potom by sa mal program obnoviť.

Po pravoslávnych Vianociach KHL priznala 126 zaznamenaných pozitívnych testov, z toho približne tri štvrtiny boli hráči. "Niektoré kluby sa k situácii ešte nevyjadrili, no my budeme chcieť poznať aj ich názor. Kluby, v ktorých je aktuálne priaznivá situácia, budú pokračovať v zápasoch," deklaroval prezident súťaže Alexej Morozov. Verí, že po krátkom prestoji sa ostávajúcich bez mála sto duelov dohrá už bez väčších komplikácií a bude možné vrhnúť sa na očakávané play-off. Liga sa navyše musí popasovať aj s faktom, že v nej pôsobia celky zo šiestich rôznych krajín. Pre každú platia trochu odlišné pandemické pravidlá a komplikovaná je aj preprava medzi krajinami. Práve neruské Dinamo Riga bolo prvé, ktoré v januári požiadalo o odloženie svojich zápasov.

K lotyšskému zástupcovi, ktorý je momentálne najslabším tímom Západnej konferencie, sa pridali ďalšie tímy a v súčasnosti ich má karanténu už sedem. Pribudol CSKA Moskva, Spartak Moskva, Metallurg Magnitogorsk, Avtomobilist Jekateringurg, Ufa a Nižnij Novgorod. Neruské zdroje hovoria o tom, že na začiatku tohto týždňa bolo v lige už 124 pozitívne testovaných hokejistov a čísla naďalej vzrastali. Denný prírastok v rámci Ruskej federácie je pritom na úrovni dvadsiatich až tridsiatich tisíc prípadov. Dobrou správou to nie je ani smerom ku olympijským hrám. Po odrieknutí účasti zo strany NHL by práve KHL mala dodať potrebnú hráčsku kvalitu.