Program
Hokej - 07.01.2022 11:08

Česko-ruský hokejový konflikt musí rozlúsknuť IIHF

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Hokejové majstrovstvá sveta juniorov 2021 sprevádzali veľké problémy nielen v rámci zápasového diania, ale aj pri návrate domov. Do konfliktu sa dostala česká a ruská výprava, ktorým sa na prvý pokus nepodarilo odletieť z kanadského Calgary. Podľa našich susedov to bola výlučne ruská chyba, pretože nerešpektovali hneď niekoľko pokynov, mali požívať alkohol, dokonca si zapáliť cigaretu a aj pre opakované výzvy odmietali rúška či respirátory. Tí na obvinenia rázne zareagovali, označili ich za lož a najväčších priestupkov sa mali dopustiť Česi. Spoločne s týmito dvomi tímami letel aj fínsky tím, ktorý sa do Európy bezpečne prepravil. Letecká spoločnosť Air Canada z paluby vykázala len Rusov a Čechov.

Spor neobišiel ani Medzinárodnú hokejovú federáciu, ktorá poverila etickú komisiu, aby celý incident prešetrila. Vinník bude potrestaný najmä finančnými sankciami a v prípade zisteného vážneho porušenia pravidiel môžu padnúť aj tvrdšie tresty. To nie je priamo v právomoci etickej komisie. Tá svoje zistenia posunie na disciplinárnu časť a až odtiaľ padne definitívny verdikt. Rozlúsknuť však problém, v ktorom dve výpravy navzájom na seba ukazujú prstom, nebude ľahké. Český hokej dokonca tvrdí, že doplatil iba na to, že mal tímový odev červenej farby, rovnako ako Rusko. V opačnom prípade by bolo zrejmé, že so správaním štvornásobného šampióna tejto vekovej kategórie nemajú nič spoločné.

Niekoľko svedkov na potvrdenie českej verzie má byť aj z fínskych radov. Ruský tím navyše problémy s návratom nemal premiérovo. Už v roku 2011 sa z Buffala vracal na druhý pokus, pretože vtedajšia partia s Tarasenkom, Orlovom či Kuznecovom vykazovala známky nadmerného užitia alkoholických či omamných látok. Za takých okolností má letecká spoločnosť či zamestnanci letiska právo neumožniť nastúpenie do lietadla.