Program
Hokej - 05.01.2022 09:27

Najväčšia česká draftová nádej je zranená. Nevyhne sa operácii

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Twitter

Český obranca David Jiríček sa v NHL drafte 2022 mal zaradiť medzi päticu najvyššie vydraftovaných Európanov a skauti ho odhadujú niekde v partii so Šimonom Nemcom, Jurajom Slafkovským, Rusom Danilom Jurovom a Fínom Joakimom Kemellom. Plzenský odchovanec sa však vážne zranil a to ho môže dokonca pripraviť o pozíciu v prvom kole. Nešťastie sa stalo na krátko trvajúcom juniorskom svetovom šampionáte v zápase s Kanadou, kedy sa nešťastne zrazil s Willom Cuyllom a s najväčšou pravdepodobnosťou sa nevyhne operácii. Po nej bude nasledovať niekoľko mesiacov trvajúca rekonvalescencia a tá mu pokazí veľmi dôležité obdobie, v ktorom by si mal zveľaďovať svoju pozíciu medzi rovesníkmi.

Odniesli si to Jiríčkove kolenné väzy a informáciu českým médiám potvrdil aj tréner HC Škoda Plzeň, kde sa talentovaný devätnásťročný mladík už tretí rok predstavuje medzi mužmi. "Hlavne chceme, aby sa stopercentne zotavil, pretože ide o mladého hráča. Nesmieme uponáhľať jeho návrat na ľad, aby to nemalo ďalšie následky na jeho hokejovú kariéru," dodal Václav Baďouček k členovi svojej druhej obrannej dvojice. Vekom stále junior má na konte už 29 tohtosezónnych extraligových vystúpení, no ďalšie tak skoro nepribudnú.

Zranenie ho pripraví o miesto v prvej desiatke draftu, no pozíciu v NHL by si napriek tomu v budúcnosti mal vydobyť. Podľa doterajších prognóz mal byť najvyššie vydraftovaným Čechom a so Šimonom Nemcom by sa preťahoval o honor najvyššie vydraftovaného obrancu. Do úvahy okrem nich na tento titul pripadá ešte napríklad Američan Seamus Casey alebo Švéd Elias Salomonsson. Podľa rôznych prognóz by sa medzi 32 najvyššie vydraftovaných hráčov mohlo prepracovať štrnásť či pätnásť Európanov. Pre porovnanie, minulý rok ich bolo len sedem, rok predtým desať. Prispeje k tomu aj Slovensko. To sa pritom naposledy hráča v prvom kole dočkalo pred deviatimi rokmi.