Program
Hokej - 31.12.2021 17:06

IIHF to po zrušenom šampionáte schytáva zo všetkých strán

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv

Hnev hokejových fanúšikov po zrušených juniorských majstrovstvách sveta pretrváva a veľký kus kritiky si odniesla IIHF aj kanadský hostiteľ. Medzinárodná hokejová federácia ihneď po covidom zrušenom turnaji naznačila, že by sa mohol konať reparát v náhradnom termíne počas leta. To však hnev účastníkov neutíšilo. Vianoce trávili v Edmontone a investovali veľmi veľa energie do turnaja, na ktorom sa nakoniec odohralo iba deväť stretnutí. Prezentovaná bublina absolútne nefungovala a vlastne bolo vynaloženej pramálo snahy na to, aby nepraskla. Otvorene o tom porozprával nielen slovenský tím, ale aj ďalšie.

Medzi prvými otvorenými kritikmi bol náš brankár Šimon Latkóczy, ktorý organizáciu označil za zlý vtip, ktorým kompetentní juniorom pokazili najväčší vrchol ich doterajšej kariéry, na ktorý sa chystali veľmi dlho. "Za toto je vinná IIHF. Úplne tento turnaj podcenila. Od prvého dňa bola organizácia strašná. Cítil som sa, akoby som prišiel na nejaký obyčajný mládežnícky turnaj. Bývali sme v hoteli, kde boli okrem nás aj iní ľudia. V našom hoteli fungoval barber, reštaurácia či obchod, kam mohli bez problémov chodiť ľudia zvonku," opísal priestory, ktoré boli stabilne plné nehokejovými hosťami a v ubytovacom zariadení nášho tímu sa dokonca chytala svadba. "Prečo každý odporúča vakcínu, keď pravidlá zostávajú nezmenené? Áno, som zaočkovaný, aj všetci z nášho tímu sú, no napriek tomu to neurobilo žiaden rozdiel. Prečo IIHF nehľadala riešenie, ako v turnaji pokračovať?" dodal ku radikálnemu riešeniu kontumovať všetky zápasy tímov, ktoré majú čo i len jedného pozitívneho.

Za pravdu mu dal aj tréner Ivan Feneš. "Od prvého dňa nefungovali veci, ako sme očakávali. Síce sme sa pohybovali medzi izbou, stravovacou miestnosťou a kabínou a von sme nesmeli chodiť, od prvého dňa sa v hoteli pohybovali cudzí hostia. Vrcholom všetkého je plánovaná organizácia svadby na stredajší večer. Nepochopiteľné," krútil hlavou v rozhovore pre SZĽH. Slovenský tím pritom podľa mnohých mal šancu dosiahnuť historické umiestnenie alebo minimálne cenný kov. "Podarilo sa nám zložiť skvelý tím, ktorý bol schopný konkurovať najlepším na svete. O to viac nás mrzí, že nemôžeme ďalej dokazovať našu kvalitu a prezentovať sa najlepšími výkonmi," zhodnotil sklamanie z prikrátkeho účinkovania na MS.


Hviezdny Connor Bedard stihol štyrmi gólmi proti Rakúsku zažiariť na poslednú chvíľu

Hnev neskrývali ani Rusi. Práve po ich kontumačnej prehre so Slovenskom sa turnaj zrušil, pričom tím ihneď avizoval, že opakovaný test Matveja Mičkova už bol negatívny a naznačovali provokáciu či sabotáž, namierenú proti ich tímu. "Sebadeštrukcia svetového hokeja. Olympiáda bude bez hráčov NHL, juniorské majstrovstvá sveta zrušili, akú nočnú moru by sme mali očakávať ďalej? Momentálne najviac smútia mladí chalani, ktoré prišli o možnosť splniť si svoje sny, a organizátori, ktorí rátajú finančné straty," zhrnul denník Sport Express s náznakom toho, že podobné problémy môžu postretnúť aj februárový olympijský turnaj.

Nový šéf IIHF Luc Tardif sa bráni, že zrušené majstrovstvá sveta boli jedinou možnosťou a hoci to bolo bolestivé rozhodnutie, iné nepripadalo do úvahy. "Dúfam, že toto nie je koniec. Zrušili sme síce turnaj, ale ja ani organizačný výbor nechceme vzdať usporiadanie tohto podujatia, ak to bude možné. Najbližší mesiac si to všetko premyslíme a možno prídeme s milým prekvapením. Myslím si, že to dlhujeme mladým hráčom, ktorí potrebujú toto dôležité podujatie," povedal vo svojom oficiálnom stanovisku s tým, že do úvahy pripadá jún, júl alebo august tohto kalendárneho roka.