Program
Hokej - 29.12.2021 22:52

Covid 19 porazil MS juniorov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Svetový šampionát hokejistov do 20 rokov v kanadských mestách Edmonton a Red Deer predčasne skončil. IIHF ho zrušila po verdikte direktoriátu len tri dni po jeho začiatku. Dôvodom boli šíriace sa pozitívne prípady ochorenia Covid-19, ktoré pôvodne viedli ku kontumovaniu zápasov, avšak ich počet rýchlo narastal. Po takomto verdikte v zápasoch Švajčiarska s USA, Česká s Fínskom a Slovenska s Ruskom padol verdikt, podľa ktorého je ochrana zdravia na prvom mieste a výpravy mohli z Kanady letieť domov.

"Pokračujúce šírenie ochorenia COVID-19 a variantu omikron nás prinútilo prerobiť protokol takmer ihneď po príchode všetkých tímov, aby sme dokázali zastaviť potenciálne šírenie vírusu. Testovali sme na dennej báze. Pokiaľ sa vyskytli pozitívne prípady, tímy putovali do karantény. Snažili sme sa urobiť to najlepšie, aby sme vytvorili podmienky potrebné pre bezpečné podujatie. Bohužiaľ, nestačilo to. Zameriame sa na to, aby sa všetci hráči a členovia realizačných tímov dostali bezpečne domov,“ hájil sa prezident IIHF Luc Tardif. Federácia sa napriek tomu dostala pod paľbu kritiky za to, že jej opatrenia boli nedostatočné a vôbec nefungovali.

V nabitom programe svetového šampionátu na odklady a náhradné termíny nie je čas a IIHF preto bola nútená prvých pár prípadov vyriešiť veľmi radikálne - kontumáciami. V priebehu stredy Česká republika takto podľahla Fínsku 0:1 a rovnako bez boja zaznamenali naši reprezentanti prvé turnajové body za kontumačné víťazstvo 1:0 nad Ruskom. Len deň predtým rezonoval nečakaný výsledok medzi obhajcami zlata a papierovo najslabším tímom skupiny B. Američania po pozitívnych testoch v kabíne nemohli nastúpiť proti Švajčiarom a stali sa tak vôbec prvým kontumačne porazeným tímom.

Náhly nárast počtu nakazených hráčov viedol ku oprávneným obavám, či sa vôbec MS dohrajú a v akej podobe. Pri takýchto okolnostiach sa mohlo ľahko stať, že by kontumácia rozhodla aj o majstrovi sveta. Česi ani Rusi navyše sa navyše do hry ani nemuseli vrátiť. Covidový protokol v ich situácii prikazoval 24-hodinovú karanténu, z ktorej musia vyjsť dva negatívne testy pre návrat na ľad. Ak by sa objavil ďalší pozitívny člen zostavy, poviedlo by to ku ďalšiemu prehranému zápasu bez boja. Dnes už sú tieto úvahy bezpredmetné. Pracuje sa s plánom na majstrovstvá sveta juniorov v náhradnom termíne, no skeptici sa obávajú, či podobné problémy nepostihnú aj olympijský turnaj či seniorský šampionát.