Program
Hádzaná - 12.09.2024 11:43

Naše hádzanárky sa symbolicky odejú do ružovej

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: TASR

Slovenský zväz hádzanej spojil sily s Národným onkologickým ústavom v Bratislave a v rámci projektu Hádzaná pre život podporia boj proti rakovine prsníka. Na piatok 27. septembra je v hlavnom meste naplánovaný posledný domáci prípravný zápas pred Majstrovstvami Európy 2024 a Slovenky doň nastúpia netradične v ružových dresoch. Ich súperom budú Faerské ostrovy, ktoré sú rovnako vo fáze prípravy na kontinentálny šampionát. Súčasťou akcie bude celodenný program s autogramiádou, zápasmi mládežníckych výberov, fanzónov či s vystúpením známych osobností ako je rapper Majself či speváčka Martina Schindlerová.

"Na majstrovstvách Európy v Rakúsku sa predstavíme prvýkrát po dvanástich rokoch. Prípravu na toto podujatie začíname dvojzápasom s Faerskými ostrovmi. Po ôsmich rokoch sa tešíme na zápas v našom domovskom stánku. Chceli sme ho preto spojiť s charitatívnou akciou. Premýšľali sme o tom, že by sme sa dotkli témy, ktorá sa týka celej spoločnosti. Rakovina a iné civilizačné ochorenia sú problémom, na ktorý je dôležité neustále upozorňovať, preto sme sa nakoniec rozhodli pre tento projekt," pripomenul na tlačovej konferencii Jaroslav Holeša, prezident Slovenského zväzu hádzanej.

"Veľmi si vážim, že si z množstva organizácií na podporu vybrali práve naše združenie. Od roku 2009 sme v Národnom onkologickom ústave preinvestovali už cez tri milióny eur od našich darcov a podporovateľov. Zmodernizovali sme viaceré oddelenia, vytvorili unikátne centrá excelentnosti, dokonca sme v spolupráci s poprednými súčasnými slovenskými umelcami vybudovali v našej nemocnici už šesť galérií moderného umenia. To všetko preto, aby naši pacienti i zamestnanci mohli existovať v príjemnom a bezpečnom prostredí. Je dokázané, že umenie lieči a šport je v istom zmysle tiež majstrovským umením, má priaznivé účinky na naše zdravie a zlepšuje pozitívne myslenie," povedal klinický onkológ Jozef Dolinský, pôsobiaci aj ako predseda Združenia priateľov NOÚ.

Samotné majstrovstvá Európy žien začínajú 28. novembra a ich dejiskom je Rakúsko a Maďarsko. Slovenky sa predstavia v základnej E-skupine v Innsbrucku proti Nórsku, Rakúsku a Slovinsku. Predošlá účasť našich žien na tomto fóre je z roku 2014, kedy obsadili konečné veľmi solídne 12. miesto. Celkovo ide len o našu tretiu účasť na ME v ére samostatnosti. Dvakrát sme sa pritom predstavili aj na svetovom šampionáte, z toho v roku 1995, zhodou okolností, rovnako pri rakúsko-maďarskej spoločnej organizácii.