Program
Hádzaná - 21.01.2023 12:39

Rozhodcov vyšetrujú za ovplyvňovanie zápasov, miesto na šampionáte ich to nestálo

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/TASR

Medzinárodná hádzanárska federácia a jej európska "dcéra" rieši vážny problém s ovplyvňovaním výsledkov zápasov na najvyššej úrovni. Podľa špecializovanej analyticko-bookmakerského korporácie Sportradar bolo pred šiestimi rokmi ovplyvnených až 26 duelov Ligy majstrov a reprezentácií. V pozícii rozhodcov sa pri nich prestriedalo niekoľko konkrétnych dvojíc, no o miesto na prebiehajúcom svetovom šampionáte ich to nepripravilo. V Poľsku a Švédsku tak zápasy vedú arbitri, ktorí sú v tieni vážneho podozrenia a v pozadí prebieha ich vyšetrovanie kompetentnými orgánmi. Správa bola až dosiaľ utajená a na verejnosť sa dostala počas štvrtého hracieho dňa.

Na dôveryhodnosti rýchlo stratila remíza Bahrajnu s Tuniskom, ktorá ázijskému mužstvu pomohla postúpiť zo základnej skupiny, víťazstvo Spojených štátov amerických nad Marokom či nečakaný triumf Maďarov nad Islandom. Prekvapenia pritom k majstrovstvám bez pochýb patria, no napríklad pri spomenutej bahrajnsko-tuniskej remíze bola v akcii kompromitovaná dvojica rozhodcov zo Severného Macedónska. Sportradar vypracoval analýzu v roku 2018, ktorá vychádzala zo stávok na jednotlivé zápasy a tým priraďuje pravdepodobnosť, s akou mohol byť výsledok zmanipulovaný. Nešlo pritom len o konečné výsledky, ale aj o podozrivo vysoké stávky na polčasové remízy či konečný výsledok s veľmi nízkym počtom gólov. Medzi klientov Sportradaru okrem EHF patrí aj UEFA či Medzinárodná tenisová federácia.

Nateraz strešné hádzanárske orgány aplikujú prezumpciu neviny. Analýza nie je dôkazom o tom, že predmetných 26 zápasov bolo neregulárnych. Aj preto voči klubom, hráčom ani rozhodcom nevyvodzuje zásadné dôsledky, akým napríklad mohol byť dištanc počas Majstrovstiev sveta 2023. Týkalo by sa to napríklad chorvátskej dvojice Matija Gubica - Boris Milošević, ktorá je vo všeobecnosti považovaná za jednu z najlepších na svete. Pravidelné nominácie na veľké duely dostáva aj severomacedónske duo Giorgij Načevskij - Slave Nikolov. EHF pritom nijak neznižuje vážnosť situácie. Manipulácia výsledkov je trestným činom a avizuje plnú súčinnosť s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora