Program
Hádzaná - 19.11.2021 18:56

Hádzanárske ME majú novú hymnu. Zväz láka na zápasy školy

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Slovenský zväz hádzanej je spoločne s maďarskými susedmi spoluorganizátorom európskeho šampionátu, ktorý sa uskutoční od 13. do 30. januára 2022. Popri príprave športovej stránky podujatia sa vo veľkom zbrojí aj po stránke marketingovej a verejnosť už spoznala maskota aj hymnu majstrovstiev Európy. Jelení maskot Tricky bol nápad zo slovenskej strany, ktorý maďarskí kolegovia odsúhlasili a fanúšikovia následne v ankete spomedzi viacerých ponúknutých mien vybrali to najvhodnejšie. Dvojnohý jeleň sa mohol volať aj Pranky alebo Goldie. V polovici novembra bola slávnostne predstavená aj hymna, ktorej pôvod je zase u južných susedov. Dielo bývalej víťazky populárnej speváckej šou Magdolny Rúzsovej a reprezentantky Maďarska v Eurovízii ako prvé odvysielalo Petöfi Rádió.

Oficiálna skladba EHF EURO 2022 nesie meno "Fight" (Boj), okrem speváčky Rúzsovej sa na nej hudobne podieľal aj Krisztián Szakos a desiatky ďalších mali prsty v živom videoklipe s množstvom tanečníkov a komparzistov. Snahou pritom bolo zachytiť predovšetkým emócie a atmosféru, ktorá šampionát sprevádza. Usporiadatelia pevne veria, že tribúny v Bratislave, Košiciach, Budapešti, Szegede a Debrecíne budú môcť byť zaplnené v čo najväčšej miere. K tomu by mohli pomôcť aj školy a hádzanárske kluby. Tie sa môžu domácemu zväzu prihlásiť vďaka projektu "Poď s nami na ME v hádzanej" a stať sa súčasťou akéhosi náboru nových fanúšikov tohto športu spomedzi detí, žiakov či žiačok do 12 rokov.

Aby sa vstupenky do rúk konkrétnej školy či klubu mohli dostať, vydokladovať musí svoj vzťah k hádzanej. Za to sa považuje fotodokumentácia z navštívených ligových zápasov, na ktorých bolo aspoň desať detí. Ak tieto plány marila zlá pandemická situácia, fandenie treba preukázať náhradným spôsobom. Napríklad spoločnou fotkou s vlajkou, plagátom alebo transparentom. Dielo sa ako podpora od mladých priaznivcov dostane priamo do rúk reprezentačného mužstva. Presné pravidlá, ako takúto žiadosť podať, uvádza Slovenský zväz hádzanej priamo na svojom webe.