Program
Hádzaná - 04.09.2021 11:06

So začiatkom septembra aj začiatok hádzanárskej sezóny

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Prelom augusta a septembra je medzi športovými fanúšikmi obľúbeným termínom. Po futbale sa s novou sezónou hlási hádzaná, nasleduje florbal, volejbal, ľadový hokej či basketbal. S prvým septembrovým víkendom sa otvára zápasový program mužskej Niké Handball Extraligy aj nadnárodnej ženskej MOL Ligy a očakávať možno opäť veľmi zaujímavé boje o pozície, hoci s tradičnými a dlhodobými favoritmi. Mužský majstrovský titul obhajuje Tatran Prešov po presvedčivej finálovej sérii proti Považskej Bystrici, na ženskej scéne je to boj Michaloviec s Dunajskou Stredou, hoci minulý rok sa pred obe dostal Most.

Favoriti NHE nezmenení

Šestnásťnásobný majster Slovenska z Prešova má za sebou už dva súťažné zápasy v rámci SEHA Ligy a na domácej scéne sa púšťa do zopakovania dokonalej minulosezónnej jazdy. Za celú sezónu totiž Šarišania ani raz neprehrali a do úspešného konca dotiahli všetkých svojich 24 zápasov. Ich prvým súperom bude semifinalista HK Košice, ktorý v nováčikovskej sezóne zanechal veľmi dobrý dojem a v novej môže mať namierené ešte vyššie. Pomôcť majú tri veľké posily v podobe Martina Straňovského, Patrika Hruščáka a brankára Michala Shejbala. To je bez pochýb hodená rukavica pre ďalších medailistov. Považskobystričania káder počas leta obmenili, hoci o čosi viac rezonovali odchody. Erik Žilinčík s Josefom Hozmanom by však ako posily mali pomôcť udržať vysoké ambície.

Ambiciózny nováčik aj posledný tím minulej sezóny

Niké Handball Extraliga bude mať dvanásť účastníkov, čo je najviac v histórii najvyššej domácej súťaže. Minulosezónna desiatka sa rozrastie o tím Záhoráci Stupava/Malacky a HK Kúpele Bojnice. Bojnický tím, ktorého domovský stánok je v Prievidzi, zaujal zvučnými menami v kádri, z ktorých možno spomenúť Páleša, Firita, Juraja Briatku či Tomáša Mažára. Zuby si tak môže brúsiť na pozície, ktoré minulý rok okupovali Košice Crows, obhajca bronzu, piaty ŠKP či šieste Nové Zámky. Partiu potom dopĺňa Šaľa, Hlohovec, Modra a Topoľčany. Žochari po minulosezónnom poslednom mieste tím značne obmenili a stavať budú na početne zastúpených juhoamerických mladíkoch.

Za zmienku ešte určite stojí nový hrací systém. Po 22 kolách základnej časti (každý s každým doma a vonku), bude nasledovať nadstavbová časť. V nej sa mužstvá rozdelia na hornú osmičku, ktorá odštartuje play-off na tri víťazné duely a víťaz získa Pohár Antona Frola. Zdolané kvarteto štvrťfinalistov si sezónu predĺži bojmi o Ligový pohár a najslabšie kvarteto ligy spoločne zohrá dvojkolovú baráž o udržanie sa. Jej posledný tím pôjde do baráže s víťazom druhej najvyššej súťaže.

Bude mať MOL Liga slovenského majstra?

Ženská MOL Liga nás bude zaujímať s osobitým dôrazom na štyri slovenské družstvá. Iuvente Michalovce v sezóne 2020/21 tesne ušiel celkový triumf v tejto súťaži, no pri rovnosti bodov zaostala za českým Mostom. Chuť si napravila v národnom play-off, kde dokráčala k víťaznému finále. Teraz liga napíše svoj jubilejný dvadsiaty ročník a Michalovčanky sa bude snažiť z domáceho trónu zosadiť z roka na rok ambicióznejšia Dunajská Streda. Na strane Iuventy káder posilnila brazílska brankárka Almeidová, Češka Ryšánková a vrátila sa bývalá opora Wollingerová. DAC lovil najmä doma a v tíme uvidíme Eriku Rajnohovú, Natáliu Némethovú či Maďarku Barbaru Sáriovú. Oba tieto tímy budú mať zároveň povinnosti v pohárovej Európe.

Samotná MOL Liga bude mať štrnásť účastníkov, čo je z hľadiska hádzanárskych termínov maximálny počet. Druhý raz v histórii si ju zahrá tím mimo českého či slovenského územia, a to poľský Ruch Choržow. Medzi nováčikov patrí aj AHT HC Tatran Stupava, ktorý nahradil Prešovčanky, a o jeho tohtoročnej pozícii v lige môže čosi napovedať hneď úvodný zápas. Nastúpi na palubovke Zlína, ktorý minulý rok kotvil uprostred poradia. Štvrtým slovenským klubom v lige bude Šaľa. Česká republika do akcie vysiela nepárny počet klubov - deväť. Doterajšiu osmičku totiž rozšíril Kynžvart. Oproti minulej sezóne sa systém ligy nezmenil. 26 kôl základnej časti nám určí šampióna MOL Ligy a nasledovať budú štvorčlenné národné play-off o slovenský respektíve český titul.