Program
Futsal - 10.06.2023 10:54

Futstalové mužstvo v kvalifikácii v prijateľne zloženej skupine

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/TASR

Na september 2024 je naplánovaný začiatok Majstrovstiev sveta vo futsale. Známe ešte nie je dejisko jubilejného desiateho šampionátu a v hre je ázijský, africký aj severoamerický kontinent. Čo je však ešte dôležitejšie, je zoznam 24 tímov, ktoré si zahrajú. Najpočetnejšie bude zastúpený európsky kontinent, respektíve konfederácia UEFA, kde sa o miestenku pobije aj slovenská reprezentácia. Súpermi jej bude v C-skupine Chorvátsko, Francúzsko a Nemecko.

Slovensko bolo súčasťou druhého výkonnostného koša, pričom miesto v poslednej kvalifikačnej fáze muselo vybojovať počas októbrových, novembrových a marcových duelov. Dve remízy s Nemeckom a dve víťazstvá nad Lotyšskom stačili na postup z prvého miesta. Dvojzápas s Nemcami si teraz zopakujeme, no už nebudeme top ašpirantom na postup. Z prvého koša do našej partie poputoval chorvátsky výber, ktorý sa na prvý pohľad javí ako hrateľnejší z elitnej partie. Figurujú na 5. mieste svetového renkingu a na predchádzajúcich ME vypadli už v skupinovej časti. Našim futsalistom podľahli 3:5.

Z každej kvalifikačnej skupiny sa na Euro priamo dostane len víťaz. Štyri z piatich mužstiev na druhom mieste dostanú šancu zabojovať v baráži. Asociačnými termínmi poslednej kvalifikačnej fázy sú 11. až 20. september, 2. až 11. október a 11. až 20. december. Slováci v roku 2021 stroskotali práve v tejto fáze, kedy v silnej konkurencii Ruska, Azerbajdžanu a Chorvátska obsadili posledné miesto. Teraz žreb vyzerá prajne. Vyhli sme sa majstrom Európy z Portugalska, bronzovému Španielsku aj Kazachstanu, semifinalistovi ostatných MS. Francúzsko aj Nemecko sa vo svetovom rebríčku nachádza pod našim tímom.

Spokojnosť vyjadril pre TASR aj predseda Slovenského futsalu Tomáš Takáč: "Pri skladbe ostatných skupín, v porovnaní našou, si myslím, že môžeme byť spokojní. S Chorvátmi to bude otvorená partia, ktorá bude určite odveta za ME. S Francúzmi sme dlhší čas nehrali, ale vieme, že robia veľký progres. Rovnako aj Nemci. Zároveň sú to všetko vyspelé krajiny a môže to byť zaujímavé aj pre divákov,"

Zloženie kvalifikačných skupín MS 2024 vo futsale:
A-skupina: Kazachstan, Rumunsko, Azerbajdžan, Holandsko
B-skupina: Ukrajina, Poľsko, Srbsko, Belgicko
C-skupina: Chorvátsko, SLOVENSKO, Francúzsko, Nemecko
D-skupina: Španielsko, Taliansko, Slovinsko, Česko
E-skupina: Portugalsko, Gruzínsko, Arménsko, Fínsko

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora