Futbal - 14.10.2024 09:23

Október zvykne preriediť ligistov v pohári

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Október nie je termínom, kedy by sa v Slovnaft Cupe počítalo s výrazným preriedením počtu ligistov, ale stať sa to určite môže. Minulý rok sa novembra v pohári nedočkali fanúšikovia Prešova, Petržalky, Liptovského Mikuláša, Trenčína ani Banskej Bystrice. Existuje tak vysoký predpoklad, že sa to niekomu prihodí aj túto jeseň už len preto, že to v podobných súťažiach jednoducho takto chodiť zvykne. Na začiatku tohto mesiaca sa určili dvojice 4. kola a na súpera len o ligu slabšieho sa môže chystať Skalica, Podbrezová, Košice aj Banská Bystrica.

MFK Ružomberok plní po osemnástich rokoch úlohu obhajcu trofeje, preto sa pri podobných prehľadoch patrí začať práve ním. Po postupe cez Diviaky a Podkonice pokračuje cesta zverencov Ondřeja Smetanu na ihrisku piatoligových Kostolných Kračian. Obec v okrese Dunajská Streda bola jedným zo siedmich mužstiev, ktoré sa žrebom meno svojho súpera ešte definitívne nedozvedali, pretože čakali na výsledok dohrávky 3. kola. Keďže v tejto fáze už žiaden geogfrafický princíp rolu nehrá, MFK Skalica, Partizán Bardejov, Zemplín Michalovce, Slovan Bratislava, Lokomotíva Košice, FC Košice aj Stará Ľubovňa musia merať cestu takmer cez celú krajinu.

Tretie kolo sa skompletizovalo v stredu a deň predtým sa dokonca rozohrala ďalšia fáza. Rača si poradila s Bardejovom nečakane hladko 4:0. Pokiaľ ide o práve dohranú fázu, najväčší šok pripravil TJ Baník Kalinovo, ktorý vyhral nad Pohroním Žiar nad Hronom 2:0. Druholigistu pretlačila aj Myjava (5:3 nad Malženicami) a Snina (2:1pen s Humenným). Ďaleko k tomu neboli ani Nové Zámky či Malacky, no Skalica a Šamorín cez penalty odvrátili prekvapenie.

Aj najbližšie kolo ešte rolu favorita má a spravidla ide o hosťujúci tím. Napriek tomu tam badať dvojice, ktoré pre hostí vyznievajú viac ako zradne. Medzi Račou a Bardejovom to bol stret dvoch treťoligistov, hoci z rôznych divízií, a výhoda domácej pôdy mala nakoniec na klub z Bratislavy blahodarný vplyv. Podobná je situácia aj medzi myjavským Spartakom a košickou Lokomotívou aj Sninou a Dolným Kubínom. Dvojice Petržalka - Košice alebo Púchov - Podbrezová len v nedávnej minulosti hrali vzájomné zápasy v II. lige.

Inou kategóriou budú vystúpenia Trnavy v Bytči, Slovana v Spišskej Novej Vsi, Žiliny v Osrblí, Trenčína v Lehote pod Vtáčnikom aj Dunajskej Stredy v Šali. Tam platí, že veľký klub z najvyššej súťaže zavíta do menšieho mesta či obce a čokoľvek iné než "dvojka" by prekvapilo. Lenže presne na takýchto prekvapeniach stoja najkrajšie pohárové príbehy všade na svete.

Sledujte v stredu 23. októbra od 15:00 zápas 4. kola Slovnaft Cupu: FK Slovan Duslo Šaľa - FK DAC 1904 Dunajská Streda.

Lehoťania minulý rok statočne vzdorovali Trnave a prehrali len 1:2, takže zadarmo nič nedostane ani AS. Ten navyše momentálne v lige nepôsobí najpresvedčivejšie. Spišiaci ešte pred rokom pôsobili v druhej najvyššej súťaži a proti belasým sa patrične namotivujú. Veľkým víťazstvom by na svetlejšiu minulosť vedela zaspomínať aj Šaľa. Tá nateraz do druhej ligy, kde pred siedmimi rokmi hrala, našliapnuté nemá. V 20-tisícovom meste však bude pri návšteve silného súpera z regiónu dobrá atmosféra a črtá sa pekné futbalové predstavenie.

Dvojice 4. kola Slovnaft Cupu 2024/25:
FC Tatran Prešov - MFK Skalica
TJ Kostolné Kračany - MFK Ružomberok
FK Rača - Partizán Bardejov
FC ŠTK 1914 Šamorín - MFK Zemplín Michalovce
FK Spišská Nová Ves - ŠK Slovan Bratislava
MFK Bytča - FC Spartak Trnava
RSC Hamsik Academy Banská Bystrica - KFC Komárno
Spartak Myjava - FC Lokomotíva Košice
MFK Snina – MFK Dolný Kubín
MŠK Púchov - FK Železiarne Podbrezová
FK Slovan Duslo Šaľa - FC DAC 1904 Dunajská Streda
FC Petržalka - FC Košice
TJ Partizán Osrblie – MŠK Žilina
OFK Baník Lehota pod Vtáčnikom - AS Trenčín
FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble - Stará Ľubovňa Redfox
TJ Baník Kalinovo - MFK Dukla Banská Bystrica

Tagy: Slovnaft Cup