Futbal - 26.09.2024 08:12

Európska liga 24/25 v novom formáte a s novým vysielateľom

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

25. septembra sa rozohrala Európska liga 2024/25, ktorá je už 54. ročníkom súťaže, vrátane všetkých jej predchodcov. Z roka na rok však súťaž prešla výraznou zmenou formátu a bude zaujímavé sledovať, ktorý z veľkoklubov starého kontinentu sa najlepšie vyrovná s 36-člennou "ligou", do ktorej boli všetci účastníci vložení.

Vybrané zápasy Európskej ligy - rovnako ako Konferenčnej ligy - môžete sledovať na obrazovkách Joj Športu. 21. respektíve 28. mája vám ponúkneme v našom vysielaní priamy prenos z oboch finálových súbojov v týchto súťažiach a v rámci ligovej fázy budeme mapovať primárne účinkovanie slovenských futbalistov.

Tento rok sa v druhej ani tretej najprestížnejšej európskej súťaži nepredstaví žiadne naše mužstvo, ale členov širšieho reprezentačného kádra Slovenska máme v českých, nórskom aj arménskom mužstve. Obchádzať nebudeme ani veľké futbalovové značky, ktoré sa nezmestili do Champions League a miesto si našli v niektorom z dvoch spomenutých pohárov. Medzi nimi Chelsea, Manchester United, AS Rím, Fiorentina, Real Sociedad, Bilbao, Betis, Porto, Lyon či Ajax.

Sledujte zápasy Európskej ligy na Joj Športe!

Európska liga sa rozohrala na konci septembra a do konca kalendárneho kola stihne šesť z ôsmich kôl základnej časti. Zvyšné dve sa dotiahnu do konca januára a ide sa do play-off. Po ôsmich vystúpeniach každého tímu v Európskej lige vznikne konečná tabuľka. Najlepších osem z nej postupuje priamo do osemfinále a druhá polovica celkov v tejto fáze vznikne v "šestnásťfinálovom predkole". V ňom na seba narazia tímy z 9. až 24. miesta.

Najslabším dvanástim sa púť súťažou končí. Na rozdiel od minulých rokov, neexistuje žiaden "medzistupeň" v podobe zostupu z Európskej ligy do Konferenčnej ligy a tie pôsobia prakticky nezávisle od seba. Finále sa hrá na slávnom štadióne San Mamés v Bilbau.

Plán najbližších priamych prenosov z pohárovej Európy:
26. septembra 2024 o 21:00: Eintracht Frankfurt - FC Viktoria Plzeň
3. októbra 2024 o 21:00: FC Porto - Manchester United
24. októbra o 21:00: Athletic Bilbao - Slavia Praha
7. novembra 2024 o 21:00: FC Viktoria Plzeň - Real Sociedad
28. novembra 2024 o 21:00: Slavia Praha - Fenerbahce Istanbul
12. decembra 2024 o 18:45: FC Viktoria Plzeň - Manchester United