Futbal - 15.09.2024 18:21

FIFA eviduje rekordný počet prestupov, nie však rekordnú čiastku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Zaujímavé dáta po zatvorení prestupového okna zverejnila Medzinárodná futbalová federácia, ktorá ešte nikdy v medzisezónnom období neevidovala vyšší počet individuálnych prestupov. Bolo ich až 11-tisíc, čo je zhruba päťpercentný medziročný nárast. Neznamená to však, že sa zákonite míňalo najviac. Kluby v súčte minuli 6,4 miliardy amerických dolárov, čím ostal rekord z leta 2023 neohrozený. V porovnaní s vtedajšou 7,6-milardovou čiastkou sa dokonca dá hovoriť o tom, že sa jednotlivé tímy správali šetrnejšie. Neprekvapí, že najviac sa míňalo na európskom kontinente a dominovali Angličania. Aj medzi nimi to však bolo opatrnejšie prestupové obdobie, zrejme najmä pre obavy z porušenia pravidiel finančnej fair play.

Zaujímavosťou je, že Saudská Arábia utratila len zhruba polovicu oproti minuloročným nákupom, no v ženskom futbale sa ako v jednom z mála zainvestovalo viac. 6,16 milióna eur je novým rekordom pre túto kategóriu. Do veľkých porovnávaní jednotlivých rokov sa púšťať nedá, pretože vôbec prvý raz FIFA zverejnila svoj report cez novú dynamickú platformu s hĺbkovými analýzami medzinárodných prestupov. To umožní sledovanie trendov, zmien a korelácií do budúcna.

Najdrahším transferom letného prestupového obdobia bol presun Juliana Álvareza z Manchestru City do Atlética Madrid za 64 miliónov libier. Nasledoval Dominic Solanke, čerstvá akvizícia Tottenhamu z Bournemouthu, (65 miliónov eur), Leny Yoro sťahujúci sa z Lille do Manchestru United (61,5 milióna eur) a Pedro Neto, ktorého ulovila Chelsea z Wolverhamptonu (rovnako 61,5 milióna eur). Najdrahšou neanglickou transakciou sa pýši PSG. Joaa Nevesa z Benficy získal za 59 miliónov eur. Mbappé, Zieliński, Dest alebo Varane sa presúvali ako voľní hráči, čím prispeli k počtu prestupov, ale neprispeli do virtuálnej kasičky.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: FIFA prestupy