Futbal - 22.09.2024 16:19

Európsku ligu vykopneme plzenským vystúpením vo Frankfurte

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Joj Šport vám bude počas sezóny 2024/25 prinášať aj emócie z európskej pohárovej klubovej scény, keďže sa počas týždňa povenujeme duelom Európskej ligy a Konferenčnej ligy. Tento rok je to bez účasti slovenského klubu, ale s účasťou slovenských reprezentantov. Ligovú fázu prestížnejšej z dvoch súťaží si zahrá kvarteto členov širšieho reprezentačného kádra, v skupinách Konferenčnej ligy si svoje miesto našli ďalší traja. Český klubový futbal má zarobené na ďalší koeficientovo bohatý ročník, keďže Sparta Praha oslavuje návrat do Champions League po 19 rokoch, Európsku ligu si zahrá Slavia Praha a Viktoria Plzeň, kým v Konferenčej lige bude reprezentovať Mladá Boleslav.

Nový formát Európskej ligy znamená zánik "skupín smrti", no i tak mužstvá majú rôzny program a cez "Opta Power Rankings" sa porovnávalo, ktoré tímy majú najťažší žreb. Vyčísľovalo sa pritom renkingové postavenie každého z celkov a výsledkom bol "priemerný renking" súperov v hlavnej časti sezóny. Najľahší žreb má v druhej najprestížnejšej súťaži Galatasaray, Karabach a Olympiakos. Majster Turecka síce navštívi Amsterdam, ale proti PAOK-u, Rige, Elfsborgu, Malmö alebo doma s Dynamom Kyjev by núdzu o body mať nemal. Naopak, najťažší program má Elfsborg, Ludogorec a Fenerbahce. Najkrutejšie čísla vyšli švédskemu mužstvu, ktorého súpermi sú AS Rím, Galatasaray, Braga, Bilbao, Nice aj Tottenham.

Rečou tejto štatistiky má Plzeň šiesty najťažší program a medzi "menej spokojnú polovicu mužstiev" patrí aj Slavia Praha. Medzi čerešničky českých mužstiev v Európskej lige bude patriť októbrová návšteva Edenu holandským Ajaxom, cesta Pražanov do Bilbaa, plzenský domáci zápas s Realom Sociedad v novembri a decembrový šláger, kedy Viktoriáni budú hostiť Manchester United. 36-členné osadenstvo Konferenčnej ligy zahŕňa taktiež niekoľko veľkoklubov, no tie sa v žrebe Mladej Boleslavy vyhli. Zahrá si s Betisom, Vitóriou Guimarães či poľským šampiónom Jagielloniou.

Prvé prenosy Európskej ligy 2024/25 na Joj Športe:
26. septembra 2024 o 21:00: Eintracht Frankfurt - FC Viktoria Plzeň
3. októbra 2024 o 21:00: FC Porto - Manchester United
24. októbra o 21:00: Athletic Bilbao - Slavia Praha
7. novembra 2024 o 21:00: FC Viktoria Plzeň - Real Sociedad