Futbal - 01.08.2024 19:16

Superpohárový duel veľkoklubov otvorí sezónu v Portugalsku

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Fanúšikovská komunita by si mala zvykať, že kvalitný klubový futbal nájde aj vo vysielaní televízie Joj Šport. Na štart Európskej ligy UEFA a Konferenčnej ligy si ešte pár týždňov počkáme, no sezóna štartuje v Portugalsku. Supertaça Cândido de Oliveira, teda boj o tamojší superpohár, zvedie FC Porto a Sporting Lisabon. V Portugalsku je to druhý a tretí najúspešnejší tím, ktoré dokopy vyhrali ligu 50krát a 37krát sa niektorý z nich tešil z víťazstva v Pohári. Ako úradujúci majstri idú do akcie Lisabončania a "draci" z druhého najväčšieho mesta v krajine obsadili bronzový stupienok. Chuť si však čiastočne napravili v Taça de Portugal, kde v dramatickom finále vyhrali práve nad Sportingom.

Pôjde o 46. superpohárovú bitku, pričom Porťania boli účastníkmi aj predošlých dvoch. V prvom prípade úspešne, no pred rokom ich zostrelila Benfica. Sporting si zahral o prvú trofej v sezóne naposledy v roku 2021 a víťazne. Lisabončania majú za sebou výbornú sezónu a počas 34 kôl našli premožiteľa iba dvakrát. Popri tom stihli postúpiť medzi najlepších šestnásť tímov Európskej ligy a nad ich sily bola Atalanta. Či však sú proti Portu favoritom, by bolo odvážnym tvrdením. Z ostatných jedenástich vzájomných zápasov ho zdolali iba jediný raz a rezonuje aj spomenuté pohárové finále spred dvoch mesiacov. Sporting síce šiel rýchlym gólom do vedenia, no v 30. minúte šiel do oslabenia. Za stavu 1:1 sa pokračovalo predĺžením, sily sa v ňom dokonca vyrovnali, ale v 100. minúte sa stal spasiteľom Porta iránsky forward Mehdi Taremi.

Portugalský Superpohár a derby FC Porto - Sporting CP sledujte v sobotu 3. augusta o 21:15 na Joj Športe

Na letnom prestupovom trhu zatiaľ ani jeden z týchto celkov veľkú aktivitu nevyvíja. Porto zmenilo hosťovanie reprezentanta Francisca Conceiçãa z Ajaxu na trvalý prestup a Sporting ulovil z Anderlechtu talentovaného stopéra Zena Debasta. FC Porto prípravu ladilo skôr na experimenty a posilnenie sebavedomia, keďže si dohodlo duely s papierovo slabšími súpermi ako Al Nassr, Austria Viedeň, Tatabanya či Sturm Graz. Sporting volil ostrejšie previerky s Royalom Union, Sevillou a Bilbaom. Pokiaľ ide o samotnú portugalskú ligu, koeficienty UEFA ju radia na siedme miesto medzi európskymi súťažami. Samotné kluby patria medzi elitnú tridsiatku starého kontinentu.