Futbal - 28.07.2024 14:59

Presvedčivé vstupy Petržalky aj Vionu do Monacobet ligy 2024/25

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Nová sezóna 2. futbalovej ligy má za sebou kompletné prvé kolo, v ktorom sa viac darilo hosťujúcim mužstvám. Až v štyroch prípadoch sa podarilo tímu z cesty priviezť všetky body a len vo dvoch stretnutiach ostali všetky doma. Pred svojim publikom sa stihli predviesť obaja minulosezónni treťoligisti a veľmi skorý pohľad do tabuľky zobrazuje na popredných miestach tímy, s ktorými sa tam tak trochu počíta. Dovedna padlo osemnásť gólov, čiže slušné tri na duel.

Víťaz západoslovenskej III. ligy má v prvých dvoch kolách extrémne ťažký žreb a čelí druhému a tretiemu najsilnejšiemu tímu ligy spred roka. Na to sa však MFK Zvolen vyhovárať nesmie a po domácom vystúpení proti Petržalke cestuje do Prešova z posledného miesta. Bratislavčanom totiž podľahol 0:3 a favorit je tak v lige nezdolaný už v jedenástich kolách. Šnúru prerušil akurát barážový neúspech proti Michalovciam v boji o najvyššiu súťaž. Na strednom Slovensku tri body zverencom Michala Kuruca gólmi zariadil Peter Mazan, Lukáš Gašparovič a Marek Švec.

Oveľa veselšie po prvom kole nie je ani u nováčika z východoslovenskej vetvy tretej ligy. Stará Ľubovňa využila možnosť postupu z druhého miesta, keďže Stropkov má prepojenie s Tatranom Prešov a o jej prejave v úvode pôsobenia v Monacobet lige možno hovoriť pochvalne. S vysoko favorizovanými Zlatými Moravcami odohrala veľmi vyrovnaný prvý polčas, no bez gólov sa nevyhráva. Po góle Filipa Balaja v záverečnej polhodinke duelu sa situácia zlomila a hostia si už výhru ujsť nenechali. Na konečných 0:2 zvýšil Lukáš Greššák. Podobne ako Zvolen, aj Redfox majú začiatok poriadne ostrý. Čaká ich Pohronie a Petržalka. Ak však budú predvádzať výkony, podobné tomu sobotnému, čakanie na body dlhé nebude.

Začali sme síce novými mužstvami v lige, no vôbec prví si v ročníku 2024/25 zahrali Žiarčania so Žilinčanmi. Ich konfrontácia šla v šľapajách predošlých vzájomných zápasov, kedy góly padať zvykli. Pohronie stratilo vedenie 1:0 aj 2:1 a rezervu Šošonov môžeme pochváliť za psychickú odolnosť. V 88. minúte však dostali rozhodujúci úder a päťgólová prestrelka patrila celku Mateja Čobika Ferčika. Víťazný gól si pripísal Čech Filip Šilhart a keď sa hovorí, že prvý dojem býva dôležitý, odchovanec Sparty Praha za tridsať minút na trávniku vystrúhal pozoruhodný výkon.

Prvý odohraný víkend priniesol dve červené karty. Okrem Starej Ľubovne sa jedna ušla aj Dynamu Malženice, no napriek dlhočíznemu oslabeniu proti Humennému vyhralo 2:1. Červenalo sa pritom už v 51. minúte za vyrovnaného stavu a Zemplínčanov to môže mrzieť. Samých seba by totiž radi videli v hornej polovici tabuľky, rovnako ako v minulej sezóne, kým B-tím Spartaka Trnava sa pravdepodobne bude nachádzať o poznanie nižšie. Celkom objektívne tak vyznie konštatovanie, že Malženičania a postarali o prekvapenie.

Honor najväčšieho prekvapenie úvodného kola si odnáša ŠK Slovan Bratislava B. S ohľadom na nabitý program belasých sa neočakávalo, že by druholigistovi šli vypomáhať muži, s ktorými momentálne počíta Vladimír Weiss starší, ale Vladimír Gála so svojimi zverencami vykúzlil víťazstvo 3:1 v Považskej Bystrici. Tá si zvykne zakladať na dobrých domácich výsledkoch a prvopolčasovú bezgólovú remízu držala aj vďaka zahodenej penalte Slovana. Lenže po zmene strán sa skóre menilo štyrikrát, z toho iba v jednom prípade v prospech MŠK. Horlivo diskutovaný bol absolútny záver, kedy domáci vytiahli do šestnástky súpera aj svojho brankára. Adam Hrdina mimoriadne tesne udržal loptu na bránkovej čiare a namiesto osláv vyrovnania nasledoval brejk s gólom do prázdnej brány.

Nezastavili sme sa ešte v Púchove, kde zavítali televízne kamery Joj Športu. Narazili na seba dva tímy z minulosezónnej top šestky a v takýchto prípadoch sa zvykne hrať opatrnejší a takticky zodpovednejší futbal. Inak tomu nebolo ani v sobotnej skúške nervov, ktorú zvládli lepšie Prešovčania. Súboj bez vyložených šancí rozhodla situácia zo šesťminútového nadstaveného času. Hrdinom zeleno-bielych sa stal 23-ročný nigérijský krídelník David Fadairo.

Bodku za prvým kolom napísali v nedeľnom televíznom prenose Šamorínčania a Liptáci. Zjednodušene povedané, oba celky sa snažili byť úderné a namiesto súvislých kombinácií na útočnej polovici sme videli skôr protiútoky a rýchle výpady. Sympatické však bolo, že oba tábory chceli hrať a nezotrvali v obrannej ulite, hoci ŠTK až po zmene strán za nepriaznivého stavu. Tomáš Staš dostal v prvom dejstve o čosi bližšie k víťazstvu Tatran Liptovský Mikuláš, ale v závere vykúzlil krásny priamy kop Mátyás Vidnyánszky. Deľba bodov po výsledku 1:1 tejto konfrontácii celkom svedčala.