Futbal - 21.07.2024 09:03

Cesta futbalistiek na ME vedie cez Wales a Gruzínsko alebo Írsko

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Pokiaľ sa naša ženská futbalová reprezentácia chce premiérovo predstaviť na majstrovstvách Európy, pravdepodobne bude musieť zvládnuť dva náročné dvojzápasy s ostrovnými súpermi. Zverenky Petra Kopúňa si zabezpečili účasť v play-off o Euro 2025 tretím miestom vo svojej skupine Ligy B a zaradili sa tak medzi tridsiatku družstiev, ktoré miesto na vrcholnom turnaji zaistené nemajú, no stále sú v hre oň. Koncom októbra si v semifinále baráže zahrajú proti výberu Walesu, o čom rozhodol žreb vo švajčiarskom Nyone. V prípade úspechu sa hrá ďalšie kolo na prelome novembra a decembra. Víťaz nášho dvojzápasu narazí na lepšieho z dvojice Gruzínsko - Írsko.

"Aby som neurazil šťastenu, tak som nemal želanie, s kým by som chcel hrať. Wales je kvalitný súper, majú mladé hráčky. Určite to bude zaujímavý duel. Urobíme všetko pre to, aby sme sa dostali do ďalšieho kola. Dôležité bude, aby sme mali k dispozícii hráčky vo forme a aby boli zdravé," stručne povedal ku žrebu Peter Kopúň. Poukazuje aj na fakt, že v závere kvalifikácie mal k dispozícii veľmi oklieštenú zostavu, no tá zvládla záverečný krok v podobe remízy 2:2 s Izraelom. Znamenal udržanie pozície za Škótkami a Srbkami. Aj tieto dva tímy sú súčasťou barážového pavúka. Priame postupové miesta na Euro existovali len zo silnejšej Ligy A.

Aj Wales hral v "béčkovej" kvalifikácii, no počínal si veľmi presvedčivo a svoju skupinu vyhral pred Ukrajinou, Chorvátskom a Kosovom. Ani jeden z týchto súperov ho nezdolal. Prvý zápas sa hrá 23. októbra na Slovensku a pôjde o meranie síl po deviatich rokoch. Vtedy si vo dvoch prípravných zápasoch za štyri dni obe strany pripísali po jednom víťazstve. V druhej prezradenej dvojici sa bude o poznanie viac veriť Írkam, ktoré odohrali v kvalifikácii náročnejšie zápasy v Lige A, kým Gruzínsko sa pasovalo dokonca v "céčkovej" konkurencii.

Veľké rozčarovanie po žrebe zavládlo v Českej republike, ktorá má proti sebe Bielorusko a potom Portugalsko alebo Azerbajdžan. V prvom prípade Češky prídu o výhodu domáceho prostredia, keďže Bielorusky hrávajú z bezpečnostných dôvodov za sprísnených podmienok na neutrálnej pôde. Tímy sa navyše stretli aj v poslednej kvalifikácii MS a rovnako aj v Lige národov. Portugalčanky následne patria medzi renkingovo najsilnejšie tímy v baráži. Z "Áčka" šli do play-off aj Nórky, Belgičanky či Švédky. Všetky sú v pozícii jasných favoritiek svojich vetiev.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora