Futbal - 15.07.2024 15:41

Euro 2024: úbytok ľavonohých strelcov i gólov z priamych kopov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

S koncom futbalových Majstrovstiev Európy 2024 médiá okamžite vychŕlili kvantum čísel a dát, ktoré definovali v nedeľu skončený turnaj. Keďže dostatok čísel a štatistík chtivých fanúšikov je aj na Slovensku, radi sa pridáme.

Už len samotné španielsko-anglické finále prinieslo niekoľko zaujímavých faktov. Štvrtý triumf majstrov Európy spravil zo Španielska najúspešnejší tím v histórii kontinentálneho šampionátu a osamostatnilo sa od trojnásobného šampióna z Nemecka. Naopak, Anglicko je prvé, ktoré si zahralo finále na dvoch ME v rade a obe prehralo. Jeho 58 rokov trvajúce suchoty sú najdlhšie, aké kedy malo futbalové mužstvo, ktoré niekedy bolo majstrami sveta.

Španielsko je zároveň najofenzívnejším tímom na Eure od roku 1984. Pätnásť strelených gólov je najviac naprieč ostatnými sedemnástimi turnajmi. Dani Carvajal a Nacho Fernández doplnili tucet futbalistov, ktorí v jednom roku oslavovali triumf na európskej klubovej aj reprezentačnej scéne. Luis de la Fuente je zároveň prvým trénerom v histórii, ktorý vyhral Euro "devätnástok", "dvadsať jednotiek" aj seniorov.

Celkovo padlo 117 gólov, z toho 60 pravačkou, 28 ľavačkou, 18 hlavou, jeden inou časťou tela a desať doplnili vlastence. Veľa sa hovorilo o vlastných góloch, no tých nakoniec bolo o jeden menej ako v roku 2021. Zaujímavý je podiel úspešných zakončení ľavou nohou, ktorých bolo len 23 percent a ľavonohí zakončovatelia sa citeľne vytrácajú. Na predošlých dvoch Eurách sme totiž boli zvyknutí na vyše tretinový podiel takýchto gólových koncoviek.

Skóre sa v priemere menilo každú polhodinu a štatisticky padlo 2,29 gólu na duel. To je citeľne menej ako pred tromi rokmi, kedy sa hralo na štadiónoch po celej Európe. To však bolo rekordným maximom v histórii Eura s hodnotou 2,78. Početnosť gólov nebola rekordne nízka, pamätáme si aj menej plodné turnaje, ale v porovnaní s najaktuálnejšími vydaniami ME je to podpriemer. Netradične krátko sa však čakalo na prvé zmeny skóre. Veď padli štyri zo šiestich najrýchlejších gólov v histórii ME.

Čo trestné kopy? Zvykáme si na to, že na takejto úrovni góly z priamych kopov padať nezvyknú. Predošlý kontinentálny šampionát priniesol jediný gól z priameho kopu, EURO 2024 dokonca žiaden. 108krát sa sieť vlnila z hry a deväťkrát z penalty. Počtom pokutovými kopmi sa rekord rozhodne nevytvoril. Dvanástimi takýmito situáciami turnaj zaostal za svojím "predchodcom" spred troch rokov.

Pohľad na tímové štatistiky prezrádza, že s loptou sa najviac maznalo Portugalsko a po ňom Nemecko. Zverenci Roberta Martíneza držali loptu vo svojich zápasoch 66 percent času, vo štvrťfinále vyradené Nemecko 63. Tieto dva celky sú zároveň jediné, ktoré si počas celého šampionátu udržali úspešnosť prihrávok nad 90 percentami.

Najmenej disciplinovaným celkom na turnaji bolo Turecko, ktoré síce odohralo len päť zápasov, no dostalo v nich dvadsať kariet. Dvojciferný počet žltých kariet bol rozdaný aj Španielom, Angličanom, Nemcom, Rakúšanom, Čechom, Holanďanom a Slovincom. Najviac faulov vo svojich zápasoch páchali Chorváti a Rakúšania (15 na zápas), ale o honor najbojovnejšieho tímu sa preťahovalo Gruzínsko so Slovinskom. Obaja mali cez dvadsať súbojov na duel.

Novodobá populárna štatistika XG uvádza v top trojke Španielsko, Nemecko a Holandsko. Najviac svojich šancí (a "očakávaných gólov") zahodili Francúzi a Portugalčania.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: EURO