Program
Futbal - 30.04.2024 12:39

Trnava môže dosiahnuť historicky prvý zlatý hetrik v Slovnaft Cupe

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

V našom futbalovom prostredí už poznáme majstra pre sezónu 2023/24 a v stredu spoznáme aj víťaza Slovenského pohára. Jeho finále je naplánované "tradične" na prvý májový deň, hoci v predošlých štyroch ročníkoch sa z rôznych dôvodov až trikrát hralo v odlišnom dátume. Jeho finalisti sú identickí ako pred osemnástimi rokmi a zároveň vieme, že nespoznáme nového držiteľa trofeje. Maximálne staronového. Ružomberčania totiž oslavovali práve v roku 2006, kedy v Bratislave zlomili Trnavu rozstrelom z bieleho bodu, Spartak sa môže stať prvým mužstvom histórie, ktorý triumfuje trikrát po sebe.

Veľkú silu má tím Ondřeja Smetanu najmä v defenzíve, keďže v doterajších siedmich pohárových zápasoch inkasoval len dva góly. Vyhorela na ňom vo štvrťfinále aj Dunajská Streda, a to mala na svojej strane výhodu domáceho prostredia. Trnavčania inkasovali štyrikrát, čo rovnako nie je vôbec zlou vizitkou. Vynulovali útok Michaloviec či Podbrezovej, hoci osemfinálový postup cez Košice zachraňovali gólmi z 85. a 90. minúty. Keďže ide o dvoch ligových konkurentov, nahliadnuť na nich môžeme aj optikou spoločnej súťaže. V nej sú obaja členmi silnejšej nadstavbovej skupiny a bojujú o miestenky do pohárovej Európy. Tri kolá pred koncom je Spartak druhý a má o päť bodov viac ako MFK Ružomberok.

Finále Slovnaft Cupu sledujte v stredu 1. mája od 14:30 na Joj Športe.

Obhajoba v Slovnaft Cupe už v minulosti vyšla Slovanu, Interu aj Trenčínu. Tri roky po sebe sa však ako držiteľ pohára nedokázal zapísať nik. Šancu na to mal naposledy Slovan Bratislava v sezóne 2021/22, no v domácom finále podľahol práve Trnavčanom a začala sa nadvláda zverencov Michala Gašparíka, ktorí sú nezdolaní v 23 pohárových duelov v rade. Päťkrát pritom museli predlžovať. Pre Ružu je to piata finálová účasť a v rozhodujúcich bitkách majú zatiaľ negatívnu bilanciu 1-3. Všetky prehry sú proti bratislavským súperom, keď bol nad ich sily belasý alebo žlto-čierny klub. V rokoch 1991 a 2013 sa hralo finále na ich štadióne. V prvom prípade sa tešila Trnava po triumfe nad Nitrou, v aktuálnejšom si Slovan poradil so Žilinou.