Program
Futbal - 29.04.2024 10:21

S dvomi očakávanými adeptmi na postup drží krok aj tretí

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Vo futbalovej MONACObet lige sa vyostruje súboj o postup medzi elitu a popri dvoch očakávaných ašpirantoch zo zimy sa nečakane drží aj tretí. Po poslednom jesennom kole sa na čele vyhrievalo Komárno s náskokom siedmich bodov pred Prešovom. Za ním síce nenasledovala priepasť, keďže Petržalka strácala tri a Považská Bystrica šesť bodíkov, no málokto počítal, že by sa na jar mal niekto z nich naďalej naháňať s duom KFC - Tatran. Mužstvu z hlavného mesta sa to však darí. Po zimnej prestávke prehralo iba jediný raz, kým v najsilnejších dvoch tímoch ligy sa prebudil akýsi cit pre drámu a párkrát si to skomplikovali.

Dôležitý marcový vzájomný zápas pritom vyhral Prešov doma 2:0. Komárňania navyše v ďalšom kole senzačne stratili dva body na Malženiciach a tím Mareka Petruša bol pripravený na veľkú stíhaciu jazdu. Sám sa však vykoľajil duelmi so Slovanom B, Šamorínom a Púchovom. Konkurenčná partia Mikuláša Radványiho napriek tomu definitívne neušla a body medzičasom rozdala Myjave a Považskej Bystrici. Toto dianie celkom vyhovuje tretej Petržalke. Naplno bodovala v siedmich kolách po sebe a teoreticky to ešte môže byť ona, kto sa stane víťazom II. futbalovej ligy. To sa naposledy čierno-bielym podarilo v ročníku 1995/96.

Tri kolá pred koncom nie je petržalský triumf pravdepodobným scenárom a Komárno by muselo nevídane zlyhať. Pred sebou pritom má duely s Trebišovom či Dolným Kubínom, patriacim medzi kvinteto najslabších tímov. Tatran stráca päť bodov a čaká ho náročnejší program. Stretne sa totiž s Petržalkou a Humenným, čo sú pre zmenu tímy z aktuálnej tabuľkovej top päťky. Kľúčovým v blížiacom sa 28. kole bude tak práve priamy súboj o druhé miesto medzi Petržalčanmi a Prešovčanmi na pravom behu Dunaja. Známym faktom je vypadnutie Zlatých Moraviec z najvyššej súťaže, ale aj Košice alebo Michalovce pôjdu svoje miesto medzi elitou hájiť do baráže práve proti druhému tímu MONACObet ligy.

Vo veľmi solídnej forme momentálne hrá aj FK Humenné a MŠK Považská Bystrica, štvrtý a piaty tím priebežnej tabuľky. Pre oboch to môže byť ročník pamätný, s ohľadom na vysoko nadpriemerné umiestnenie. Kým Považania v minulej sezóne hrali "nudný stred", Zemplínčania sa až do konca obávali o svoju záchranu. Považskobystričania pritom ešte v sezóne 2021/22 pôsobili na treťoligovej scéne, Humenčania z nej postúpili o rok skôr. Medzi príjemné prekvapenia možno zaradiť aj Púchov, ktorý sa zvyčajnejšie zvykol nachádzať v dolnej polovici tabuľky než v hornej, naopak, viac sa čakalo od ôsmeho až desiateho tímu tabuľky. V ostávajúcom programe sa ešte teoreticky môžu posunúť na piate či šieste miesto, no tímom ako je Myjava, Pohronie a Liptovský Mikuláš by sa to aj tak malo máliť.

Najzrejmejšia je zostupová matematika. Jarné manko štrnástich bodov Spišskej Novej Vsi sa absolútne nezmenilo a nádej na záchranu sa tým definitívne rozplynula. O poschodie nižšie slovenskej futbalovej pyramídy s ňou zíde pravdepodobne aj Dolný Kubín. Na Malženice stráca sedem bodov a v ideálnom svete by potreboval tri víťazstvá po sebe. Za celý doterajší priebeh sezóny pritom nikdy nevyhral ani dvakrát po sebe a najvydarenejšie trojkolo vynieslo štyri body. Treťoligový boj dal najsilnejšie karty do rúk Zvolena, Galanty, Stropkova, Sniny a Starej Ľubovne. Prví dvaja zvádzajú tesný boj o prvé miesto západnej vetvy III. ligy, kým východná je o poznanie vyrovnanejšia. Prvého od piateho oddeľujú len tri body, a to sa ešte bude hrať výdatných šesť kôl.