Program
Futbal - 02.04.2024 08:34

Slovnaft Cup stále s obhajcom trofeje aj treťoligovou senzáciou

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Prvé tri aprílové týždne sú vo futbalovom prostredí venované semifinálovými zápasom Pohára, kam sa dostalo jedno veľké prekvapenie tejto sezóny i obhajca trofeje. Medzi top štvorkou po piatich rokoch chýba Slovan Bratislava a nedostala sa do nej ani v lige slušne hrajúca Žilina s Dunajskou Stredou. Semifinálovú účasť spred roka neobhájili Trenčania ani Skaličania. Prvé zápasy tejto fázy sa hrajú už v utorok a stredu. Nasledujú dva týždne pohárového voľna a po nich odvety.

Pozornosť rozhodne púta prítomnosť ŠK Odeva Lipany. Východoslovenský tím má za sebou aj minulosť v druhej najvyššej súťaži, no tento rok je historicky prvým treťoligistom, ktorý nazrel do semifinále Slovenského pohára. Na svojej ceste zdolal oravský Pribiš, Hnúšťu z Malohontu či kysucký Makov, no fanúšikovská verejnosť ho serióznejšie zaevidovala až v piatom kole po zvládnutom penaltovom rozstrele proti Spartaku Myjava. Korunku svojej senzačnej jazde nasadil na jar, kedy rovnako cez penalty vyradil prvoligovú Skalicu. Teraz majú Lipany proti sebe bez debaty najťažšieho súpera - MFK Ružomberok. Ten si v minulosti už zahral štyrikrát finále, z toho raz so zlatým koncom. V predošlých kolách vyslovene ľahký žreb nemal a zdolať musel Liptovský Mikuláš, Žiar nad Hronom aj Dunajskú Stredu. Historicky pôjde o štvrtý vzájomný zápas Lipian s Ružomberkom, pričom Šarišania súperovi nikdy nestrelili gól.

Na druhý deň pôjde do akcie druhá dvojica, papierovo silnejšia. FC Spartak Trnava i FK Železiarne Podbrezová sú súčasťou silnejšej šestice v našej najvyššej ligovej súťaži a kým na jednej strane je pohárovo skúsené mužstvo s triumfami vo dvoch najaktuálnejších edíciách, stredoslováci bojujú o svoje prvé finále v histórii. Tohtosezónne vzájomné zápasy vyšli lepšie Spartaku, ktorý vyhral doma 2:0 a vonku 2:1. Finále Slovnaft Cupu si zabezpečil výhrou nad Považskou Bystricou, Košicami a Michalovcami. Podbrežovčania na konci jesennej časti prestrieľali Trebišov a Zlaté Moravce, aby na jar zdolali Slovan Bratislava na jeho pôde 3:1.

Všetky semifinálové zápasy Slovnaft Cupu 2023/24 sledujte live na Joj Športe:
utorok 2. apríla o 15:50: ŠK Odeva Lipany - MFK Ružomberok
streda 3. apríla o 15:20: FC Spartak Trnava - FK Železiarne Podbrezová
utorok 16. apríla o 15:20: MFK Ružomberok - ŠK Odeva Lipany
streda 17. apríla o 17:50: FK Železiarne Podbrezová - FC Spartak Trnava

Semifinálová časť sa už hrá formou dvojzápasov, pričom rozhoduje rozdiel gólov. Presné zásahy z ihriska súpera väčšiu hodnotu nemajú a pokiaľ by bol súčet nastrieľaných gólov v dvojzápase vyrovnaný, pokračuje sa predĺžením. Finalistov tejto sezóny Slovnaft Cupu spoznáme 17. apríla, finále je naplánované na 1. mája v Košickej futbalovej aréne.