Program
Futbal - 26.02.2024 16:40

Futbalistky idú na Lotyšky. Odveta by mala byť formalitou

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenské národné futbalové družstvo žien má veľmi dobrú východiskovú pozíciu pre udržanie sa v B-divízii Ligy národov. V prvom barážovom stretnutí s Lotyšskom vyhralo v Rige 3:0 a pred odvetou v Trnave má všetky tromfy vo svojich rukách. Tomu predchádzala skupinová časť, v ktorej Slovensko obsadilo konečné tretie miesto. Namiesto priameho zostupu o divíziu nižšie dostalo šancu skonfrontovať sa s ašpirantom na postup z C-divízie. Lotyšsko sa nachádza na 115. mieste svetového rebríčka, kým náš tím uzatvára elitnú päťdesiatku.

Prvé meranie síl bolo jasne v slovenskej réžii. Domáce sa spoliehali na pevnú a kompaktnú obranu, pri ktorej bola lopta väčšinu času v našom držaní. Prvý gól padol až krátko po hodine hry z nohy kapitánky Dominiky Škorvánkovej, na ktorú v 72. minúte nadviazala Tamara Morávková. Konečnú podobu výsledku dala z bieleho bodu Patrícia Hmírová. Zvládnutý dvojzápas napraví dojem z tohtosezónneho účinkovania v ženskej League of Nations, kde bolo pôvodným cieľom ukoristiť druhé miesto za Fínkami a zahrať si o postup. Lenže Balkánky nás v závere programu zdolali 2:0 a odsunuli tak na tretiu priečku.

"Vedieme 3:0, ale naďalej musíme pozerať na seba a svoju vlastnú hru, pričom niekoľko taktických záležitostí sa ešte môže meniť. Máme trojgólový náskok, ale doma začíname 'od nuly' a rozhodne chceme vyhrať aj odvetu," povedala pre web futbalsfz.sk Dominika Škorvánková. "Prvý zápas sme zvládli. Prvý polčas bol z našej strany dobrý, ale v zakončení to nešlo tak, ako by sme chceli. V druhom polčase to šlo lepšie a dali sme tri góly. V Trnave sa nám určite bude hrať ľahšie. Zápas si užijeme a bude to z našej strany lepšie," skonštatovala Tamara Morávková.

Stretnutie je naplánované na utorok od 18:00, jeho dejiskom je Trnava a pôjde aj o malú spomienku na rok 1993. Práve Lotyšsko totiž bolo prvým súperom Sloveniek v súťažnom zápase v rámci kvalifikácie majstrovstiev Európy. Naše dievčatá vtedy vonku vyhrali 1:0 a zvládli aj neskoršiu odvetu na Pobaltí 3:1. Aktuálnejšie spomienky sú na október 2019, kedy Slovensko v kvalifikácii ME nad Lotyškami vyhralo 2:1 vonku a 2:0 doma.

23-členná zostava trénera Petra Kopúňa pozostáva z osemnástich legionárok a piatich futbalistiek z domácej ligy. Už po jej zverejnení sa ešte udiali dve zmeny, pričom Patríciu Mudrákovú a Martinu Šurnovskú nahradila Lenka Mazúchová a Michaela Ferencová. Podobne ladenú baráž medzi divíziami B a C zvádza aj Čierna Hora so Severným Írskom a Bulharsko s Ukrajinou. Vo všetkých prípadoch si jedno z družstiev vytvorilo dobrú pozíciu už v zápase vonku, keďže Britky vyhrali 2:0 a Ukrajinky dokonca 4:0. O celkový triumf v Lige národov 2023/24 hrá Španielsko, Francúzsko, Holandsko a Nemecko.