Program
Futbal - 17.02.2024 11:03

Prvý futbalový renking roka! Nevídane vysoko Katar aj Rovníková Guinea

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Medzinárodná futbalová federácia vydala prvý svetový rebríček v tomto kalendárnom roku a Slovensko sa v ňom nachádza na 48. mieste. V minulosti sme už boli členmi elitnej svetovej tridsiatky, no v lete 2022 sme sa 54. miestom blížili ku historickému negatívnemu rekordu. Oproti predchádzajúcej edícii je najlepších desať mužstiev sveta bezo zmeny. Kraľujú majstri sveta z Argentíny pred Francúzskom, Anglickom, Belgickom a Brazíliou. Najväčšími skokanmi sú Katarčania, ktorí si svoje umiestnenie vylepšili o 21 miest, a to je najviac za vyše tri desaťročia fungovania tohto renkingu.

Africký pohár národov dostal Maroko na 12. miesto a Senegal na 17. Zaradil sa tak hneď za Nemcov, ktorí ostávajú mimo elitnej svetovej pätnástky, na čo rozhodne zvyknutí nie sú. Ide o ich najhoršie umiestnenie od roku 2004. Aktualizácia potešila aj Nigériu, Pobrežie Slonoviny, Angolu, Jordánsko či Thajsko, ktorých kontinentálne šampionáty posunuli nahor o desať a viac miest. Naopak, najciteľnejšie pády zaznamenali mužstvá Indie, Vietnamu, Alžírska či Tuniska. Tento typ rebríčkov rozhodne má svoje úskalia, keďže papierovo slabšie tímy z rôznych kontinentov sa stretávajú maximálne v nič neriešiacich prípravných zápasoch, aj to minimálne. Matematické prepočty o možných získaných bodoch za výkony na Asian Cupe, Eure alebo Gold Cupe potom vytvárajú veľké diskusie.

Takú vyvolal aj Katar, ktorý ešte pred šiestimi rokmi vo futbale prakticky nik nebral vážne a jeho renkingovými susedmi boli El Salvádor a Sierra Leone. Odvtedy však dvakrát ovládol majstrovstvá Ázie a zahral si aj na svetovom šampionáte. Dnes je to 37. najlepší tím sveta, pred Českom, Čile alebo Kanadou. Dôležitým faktom je, že z najaktuálnejších štrnástich medzištátnych zápasov prehral iba dva. Blízko k najvyššej priečke vo svojej futbalovej histórii je aj Jordánsko, Irak či Rovníková Guinea. Ide o finalistu a semifinalistu Ázijského pohára, kým Afričania postúpili v konkurencii Nigérie a Pobrežia Slonoviny (neskorších finalistov) z prvého miesta skupiny, no v guinejskom derby stroskotali v osemfinále.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: FIFA ranking