Program
Futbal - 22.11.2023 10:53

Čo sa to deje v Ekstraklase? Na čele sú dve veľké prekvapenia

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Štyri kolá má ešte na programe poľská futbalová liga predtým, ako sa uloží na zimný spánok. Po dominantnej minulej sezóne Rakówa sa tohtoročná jeseň skôr podobá na dianie z ročníkov 2020/21 alebo 2021/22, kedy je v nabitom popredí v hre viacero celkov. Nad očakávania sa zatiaľ darí Slasku Vroclav, ktorý po pätnástom mieste spred roka aktuálnemu poradiu tróni pred ďalším veľkým prekvapením Jagielloniou Bialystok. Až potom nasledujú očakávanejší ašpiranti na titul ako Lech Poznaň a Raków Čenstochová. K severným susedom sa naše pohľady zvyknú upierať aj pre viacerých adeptov na reprezentačný dres. Štart si v doterajších pätnástich kolách pripísalo 10 Slovákov.

Slask aj Jagiellonia boli pred štartom minulej sezóny považovaní za adeptov na stred tabuľky, a preto bol ich boj o záchranu považovaný za sklamanie. S odstupom jedného respektíve štyroch bodov sa obaja v Ekstraklase udržali a teraz intenzívne pracujú na úspešnejšej sezóne. Ich kádre pritom dramatickým posilnením neprešli, no Slask prakticky nedostáva góly a s bilanciou 10-3-2 je najsilnejším tímom ligy. Lopta sa v sieti skúseného Rafala Leszczynskeho trepoce priemerne len 0,87krát za zápas a to sú výborné predpoklady na plný bodový zisk aj v dueloch, v ktorých sa ofenzíva presadí iba raz alebo dvakrát. Neskromne možno povedať, že za to môže aj defenzívny záložník Peter Pokorný.

Hru Jagiellonie pri sumárnom skóre 36:21 môžeme označiť za oveľa otvorenejšiu a spolieha sa na osvedčeného strelca Jesúsa Imaza. Ten sa minulý rok naťahoval o honor kráľa strelcov napriek tomu, že sa jeho tím nachádzal na spodných priečkach. Šťastnú ruku malo vedenie aj pri angažovaní nórskeho krídelníka Kristoffera Hansena a zázračnú nohu má aj wingback Bartlomiej Wdowik.

Vybrané pondelkové dohrávky Ekstraklasy vysielame na Joj Športe!

Najpočetnejšia slovenská enkláva je naprieč súčasnými zostavami v Piaste Gliwice a Górniku Zabrže. So 17 respektíve 19 bodmi sú na tom tieto tímy veľmi podobne a otvárajú dolnú polovicu tabuľky. Na juhu krajiny u šampióna spred piatich rokov pôsobí brankár František Plach a zadáci Tomáš Huk a Jakub Holúbek. V Žiline narodený brankár je jasnou jednotkou a uhájil už päť čistých kont. Nanešťastie, vždy z toho bola bezgólová remíza a Piast má najslabší útok v lige. Z 1350 možných minút odohral stopér Huk aj ľavý bek Holúbek len zhruba sedminu. Za Górnik nastupuje pravidelne Boris Sekulič aj Adrián Kaprálik.

Slovenskú vlajku pri mene má aj brankár Henrich Ravas, druhý rok jednotka Widzewu Lodž. Do nadpolovičnej väčšiny tohtosezónnych zápasov zasiahol aj ofenzívny záložník Dalibor Takáč z Korony Kielce. Ich zamestnávatelia stoja zhruba uprostred tabuľky a jej chvost je obsadený nováčikmi. Niepolomice, Ruch Choržów aj LKS Lodž zatiaľ naplno splácajú nováčikovskú daň a žiaden z nich nemá na konte viac ako tri víťazstvá. Najlepšie je na tom MKS Puszcza Niepolomice, ktorej postup do najvyššej súťaže bol malým zázrakom a experti videli jej zostavu jednoznačne ako súcu na odstrel.

LKS bol naopak pri svojej ceste nahor celkom presvedčivý a tretie najväčšie mesto Poľska má vďaka nemu v prvej lige dvojnásobné zastúpenie. Štrnásťnásobný šampión Ruch hral v sezóne 2020/21 dokonca štvrtú ligu, no z nej sa rýchlo vyhúpol nahor. Ak si chce návrat do Ekstraklasy po siedmich rokoch predĺžiť, musí občas aj vyhrať. Prehral totiž iba osemkrát, no vyhral jediný duel. Mimo toho je remízovým špecialistom.

Najbližšie zápasy poľskej futbalovej ligy v našich prenosoch:
pondelok 27. novembra: Radomiak Radom - Slask Wroclaw
pondelok 11. decembra: Puscza Niepolomice - Widzew Lodž
pondelok 18. decembra: Piast Gliwice - Stal Mielec

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora