Program
Futbal - 16.08.2023 16:44

Slovnaft Cup už aj na televíznych obrazovkách

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenský futbalový pohár tento rok opäť hlásil rekordný počet účastníkov a z avizovaných 281 mužstiev už boli všetky zaradené do žrebu. Po otváracích kolách na úrovni tímov z najnižších líg a niekoľkých z oblastnej scény sa postupne pridali treťoligisti, po nich účastníci II. futbalovej ligy a najnovšie ich dopĺňa aj domáca elita. Právo zahrať si s najsilnejšími slovenskými klubmi súčasnosti získalo Gabčíkovo, Svätý Jur, Šurany či Liptovská Teplá.

Vypísaných bolo osem kôl Slovnaft Cupu a niekoľko slávnych značiek už má nejaké to vystúpenie za sebou. Sereď, ktorá ešte pred dvomi rokmi pôsobila v najvyššej súťaži, rozstrieľala domácu Dunajskú Lužnú 9:0. FC Nitra odstúpil zo zápasu prvého kola proti Kmeťovu a bez boja pustil ďalej súpera z 6. ligy a Inter Bratislava po dramatickom priebehu nezvládol penaltový rozstrel proti Galante. Niektoré zápasy druhého kola spoznali svoj výsledok aj v stredu, a tak si Žiar nad Hronom, Lučenec či Sabinov na svojho súpera počkali o čosi dlhšie.

Svojich súperov už majú aj prvoligové a druholigové celky. Sviatok v podobe návštevy obhajcu trofeje čaká desaťtisícové mesto Šurany. Účastník 5. ligy juhovýchod vyhral doma nad Brančom 2:0 a teraz sa skonfrontuje so Spartakom Trnava. Ten mal minulý rok problémy už v tejto fáze súťaže a Boleráz lámal až cez penalty. Nakopil však vytúžených sedem pohárových triumfov, aby v domácom finále zdolal Slovan Bratislava 3:1. Bratislavský tím má stále v kalendári konfrontácie s majstrami európskych líg a vtesnať tam potrebuje aj 15-kilometrový výlet do Svätého Jura. Vinárske centrum začínalo v predkole výhrou nad NŠK Bratislava 2:1 a následne zdolalo Jarovce 3:0.

Ďalší tohtoročný európsky reprezentant, MŠK Žilina, hrá proti šiestoligovej Liptovskej Teplej. Tá si konfrontáciu so Šošonmi zaslúžila víťazstvom v Strečne 4:2. Pred rokom mala tú česť zmerať si sily s Ružomberkom a padla len dvojgólovým rozdielom. Najsilnejší liptovský tím hrá proti ŠK Dynamo Diviaky, čo je celok z Turčianskych Teplíc, hrajúci piatu ligu. Veľký deň čaká aj ŠK 1923 Gabčíkovo, kam pricestuje DAC Dunajská Streda. Žlto-modrí minulý rok stroskotali v Pohári nečakane už vo štvrtom kole. Po rýchlom vypadnutí z predkôl Konferenčnej ligy sa teraz môžu plne sústrediť na domácu scénu. Gabčíkovo už má za sebou víťazný duel s Kostolnými Kračanmi. Doplniť ešte môžeme dvojnásobného majstra Slovenska, AS Trenčín, ktorý si zahrá vo Vrbovom. Piatoligista z hry vyprevadil Družstevník Hlboké.

Sledujte zápas TJ Tatran Čierny Balog - FK Železiarne Podbrezová 23. augusta od 17:00 na Joj Šport.

Od aktuálnej fázy súťaže si niečo málo z pohárového diania ukážeme aj vo vysielaní našej televízie. Internetová senzácia spred dvoch či troch rokov TJ Tatran Čierny Balog sa do povedomia verejnosti dostal najmä vďaka železničnej trati, ktorá vedie v bezprostrednej blízkosti tribúny a ihriska. Zábery s prechádzajúcim vláčikom z internetu pravdepodobne poznáte a my si ukážeme širší pohľad na to, ako vyzerá futbalový zápas v päťtisícovej obci v Banskobystrickom kraji. Na návštevu navyše príde veľmi slávny tím z regiónu - aktuálny líder najvyššej súťaže FK Železiarne Podbrezová. "Slovenský Leicester" minulý rok neabsolvoval vydarené pohárové účinkovanie a v šestnásťfinále ho vyradil Tatran Prešov. Stredoslovenský Tatran sa teraz bude snažiť o ešte väčšiu senzáciu. Povzbudený je zvládnutým derby spred dvoch týždňov, kedy zdolal Partizán Čierny Balog 4:3 na penalty. Po hodine hry pritom domáci prehrávali 1:3. Postupujúci z dvoch Čiernych Balogov pritom pôsobí o ligu nižšie, v šiestej najvyššej súťaži. Popri konfrontáciách s Dudincami, Krupinou, Šálkovou či Hamšíkovou akadémiou bude duel s podbrezovskými "Železiarmi" vítaným spestrením.