Program
Futbal - 15.08.2023 15:31

Blíži sa pád PSG alebo obrovská prestupová explózia

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Poriadne rušno začína byť v prostredí futbalového Paríža Saint-Germain. V priebehu necelých dvoch rokov jeho rady opustil Messi, Ramos, Gueyé, Icardi, Di María aj Herera. Tomu nemusí byť koniec. Do ligy vstúpil klub bez Kyliana Mbappého, Neymara aj Marca Verrattiho, pričom všetci traja boli v médiách spájaní s odchodom do zahraničia. V prípade francúzskeho reprezentanta je reč najmä o Reale Madrid, Brazílčan sa medzičasom dohodol so saudskoarabským Al-Hilalomom a hlavným záujemcom o Talianove služby je taktiež Al-Hilal popri Atléticu Madrid.

Nie tak dávno to pritom boli Parížania, ktorí boli schopní kúpiť futbalistu prakticky z ktoréhokoľvek kúta sveta. V júni 2011 PSG kúpili katarskí investori a z dvojnásobného majstra Francúzska sa razom stal jedenásťnásobný šampión a historicky najúspešnejší tím Ligue 1. Pomohli k tomu megaposily, kde okrem spomenutých možno pripočítať aj Achrafa Hakimiho, Edinsona Cavaniho, Ousmana Dembélého, Davida Luiza alebo Thiaga Silvu, ktorí sa k Eiffelovke sťahovali za desiatky miliónov eur. Keď však lige v rokoch 90. rokoch dominoval Marseille, ukoristil aj triumf v Lige majstrov a Pohári UEFA. Súčasnému Parížu podobný úspech chýba a v kabíne nie je ideálna klíma. Následkom je odliv hráčov a veľa otáznikov pred sezónou 2023/24.

Dôležitým konštatovaním je to, že peniaze v Paríži stále sú. Prípadné odchody Mbappého, Neymara alebo Verrattiho otvoria nové prestupové možnosti, ktoré budú čisté aj v očiach finančnej fair play. Diskutovať sa tak dá o futbalistoch, ktorí v súčasnosti patria medzi najhodnotnejších na svete a špecializovaný portál Transfermarkt v tomto zozname eviduje Bukaya Saku, Jamala Musialu, Phila Fodena, Rodryga, Pedriho, Gaviho, Rafaela Leãa, Martina Ødegaarda, Floriana Wirtza či Khvichu Kvaratskheliu. Ani nateraz však nevyzerá nový tím Milana Škriniara na papieri vyslovene zle, hoci v porovnaní s európskou špičkou zaostáva. Rovnaký zdroj jeho základnú zostavu cení na viac ako 700-miliónov eur, pričom Mbappé je stále jej súčasťou. Realu Madrid rovnaké počty vychádzajú na 840 miliónov, Manchestru City dokonca na 910.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora