Program
Futbal - 06.08.2023 14:51

Legendárny Buffon po kariére zasadne do školskej lavice

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Novú životnú kapitolu má pred sebou bývalý taliansky futbalový brankár Gianluigi Buffon, a to doslova. V sezóne 2023/24 ho už v bráne žiadneho mužstva neuvidíme a presúva sa do školskej lavice, kde si dokončí maturitu, čo v talianskom vzdelávacom systéme znamená piaty ročník štúdia. Vo svojich 45 rokoch tak konečne vyhovie svojim rodičom, ktorí mu týmto "nedostatkom" tri desaťročia pílili uši. Že si školu po konci kariéry dokončí, sľúbil ešte v roku 2020, no po návrate z Paríža do Juventusu nasledoval transfer do Parmy. Svoj profesionálny kontrakt v Parme podpísal už v 16 rokoch a keďže šlo v tom čase o kvalitný tím s miestenkou v pohárovej Európe, na školu už veľa času neostalo.

"To je všetko, priatelia. Dali ste mi všetko a ja som vám dal všetko. Dokázali sme to spolu," rozlúčil sa cez Instagram Buffon, ktorý odchytal 685 zápasov za Juventus, s ktorým vyhral desať talianskych titulov. Svoju kariéru začal aj skončil vo farbách Parmy. Šepkalo sa o tom, že by sa v lete mohol presunúť do Saudskej Arábie, ale lukratívnu ponuku údajne odmietol. "Počas svojej slávnej kariéry, ktorá nemá obdoby, preukázal Gigi neprekonateľné schopnosti. Odhodlanie a vášeň na ihrisku i mimo neho. Parma bude vždy jeho domovom," odkázal prezident parmského klubu Kyle Krause. Koniec 28 rokov trvajúcej kariéry nenechal bez reakcie ani Juventus, ktorý sa rozlúčil cez twitterové konto: "Tvoje zákroky, úsmevy a charakter si budeme navždy pamätať. Ďakujeme a gratulujeme k neuveriteľnej kariére,"

176násobný taliansky reprezentant je držiteľom rekordu v počte odchytaných zápasov v Serie A a okrem trofejí s "Juve" triumfoval v Pohári a Superpohári s Parmou, ovládol francúzsku ligu s PSG a stal sa majstrom sveta v roku 2006. Zopár mladých talianskych študentov sa tak v školskom roku 2023/24 dočká veľmi nezvyčajného a exkluzívneho spolužiaka. Pred rokmi študoval na internátnej škole Márie Lujzy Haborskej-lotrinskej. Či sa však vráti do tejto lavice, zatiaľ nepotvrdil. V čase, keď sa schyľovalo ku koncu jeho štúdia, stál už premiérovo medzi tromi žrďami Parmy proti AC Milánu. Proti zverencom Fabia Capella vychytal čisté konto a v červeno-čiernom drese hral Paolo Maldini, Zvonimir Boban, Roberto Baggio, Alessandro Costacurta či Marcel Desailly

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora