Program
Futbal - 25.07.2023 15:37

Vyrovnaný boj sa v II. futbalovej lige očakáva aj tento rok

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Cez víkend si po letnej prestávke opäť berie slovo 2. futbalová liga, ktorej osadenstvo sa oproti minulej sezóne zmenilo. Zostup postihol bratislavskú Raču a Dubnicu nad Váhom, ktorých miesto v súťaži zaujala Spišská Nová Ves a Dynamo Malženice. Naopak, o súťaž vyššie sa prebojoval FC Košice a namiesto neho budeme sledovať Liptovský Mikuláš. Čo sa týka pozícií ligových favoritov, karty sú rozdané podobne, ako v sezóne 2022/23. Veľa sa očakáva od Tatrana Prešov aj Žiaru nad Hronom, ku ktorým sa už pred rokom intenzívne prihlásilo aj Komárno. Tradične sa bude počítať aj s možnosťou rýchleho návratu nahor Liptákov.

Papierovo najsilnejší káder má k dispozícii Tatran Prešov. Tomu v minulej sezóne ušiel postup o štyri body a v baráži nestačil na Vion Zlaté Moravce. Trénerský post následne zaujal Peter Hlinka so skúsenosťami z Trenčína či Opavy a do kádra mu počas leta pribudli obrancovia Richard Župa či Mihajilo Popović z Liptovského Mikuláša aj ofenzívny záložník Samuel Gladiš z Košíc.

Situáciu "koňarom" hodlá skomplikovať KFC Komárno, do ktorého prúdia zaujímavé finančné prostriedky od našich južných susedov. Za štyri roky sa posunuli z 13. miesta tabuľky až na tretie a teraz by mohli ísť ešte vyššie. Problémom však je, že počas leta neprišli výrazné posily, zatiaľ čo hlásené boli odchody dôležitých hráčov na čele s mongolským reprezentantom Ganbayarom, stopérom Ladislav Szöcsom či ofenzívne ladeným Petrom Štepanovským.

Zápasy II. futbalovej ligy sledujte aj v ročníku 2023/24 na Joj Šport

Druhú ligu tradične zdobí jej vyrovnanosť a aj teraz ťažko predpokladať, že by sa líder alebo elitná dvojica mali odpútať do nestíhateľného úniku. Výkonnostný úpadok A-tímu Žiliny pomohol jej rezerve, ktorá štvrtou priečkou zopakovala svoje historicky najlepšie umiestnenie v druhej najvyššej súťaži. Pokiaľ sa budú hráči kvalít Kopáska alebo Sauera ukazovať na druholigových trávnikoch naďalej, žlto-zelení by mali hrať o tabuľkové popredie.

Malé derby budú zvádzať s Tatranom Liptovský Mikuláš, ktorý sa ešte minulý rok konfrontoval so žilinským "ačkom". Liptáci v sezóne 2020/21 postupovali do najvyššej súťaže po ojedinelom výpade a dovtedy bývali menej nápadným tímom v tieni Banskej Bystrice, Skalice či Popradu. Teraz sú očakávania od nich vyššie. a mužstvo Jána Haspru by mal ťahať najmä kapitán Tomáš Gerát, zlínsky odchovanec Martin Nečas, prvoligová opora stredu poľa Tomáš Staš a skúsený útočník Erik Jendrišek. Veľkým plusom je, že napriek vypadnutiu ostala kostra kádra pokope, najmä jej ofenzívnejšia polovica.

Myjavský Spartak ustál kostrbaté letné obdobie, kedy sa nad ním vznášali hrozivé fámy a až prvých pár kôl ukáže, ako dobre sa podarilo veci upratať. Nový tréner Ladislav Hudec nemôže počítať s Pekárom alebo hosťujúcimi mladíkmi z Trnavy. Uloviť sa však podarilo Frederika Bilovského, Ondřeja Hapala a španielskeho záložníka Óscara Castellana. Medzi myjavských tabuľkových konkurentov by malo patriť Pohronie či Petržalka.

Žiarčania sa po vypadnutí z prvej ligy nezapojili do boja o postup tak, ako by si priali, ale "aklimatizačný" rok majú za sebou a ambície potvrdzuje aj fakt, že šlo o jeden z najaktívnejších tímov na prestupovom trhu. Odišiel Majdan, Laktionov, Grendel aj Čunta, prišiel Šemrinec, Pekár alebo Schlossar.

Celok z hlavného mesta oslavuje 125. narodeniny, čo by rád podporil aj dobrými ligovými výkonmi a výsledkami. Dôveru od apríla na to má Michal Kuruc, ktorého ligová bilancia je zatiaľ 2-4-2. Petržalčanov v lete opustil zakončovateľ Harba, skúsený tvorca hry Piroska aj beci Kohút a Kuník, čo nie sú ľahko nahraditeľné články. Bývalý dubnický snajper Matija Babović a bývalý zadák Komárna aj Nitry Patrik Šurnovský sa však o to môžu dôstojne postarať.

Žiadne odpisovanie sa nesmie týkať ani tímov, ktoré sme v tomto texte nezaradili do pomyselnej top sedmičky. Humenné má po zázračnej nováčikovskej sezóne za sebou aj tradičnú "krízu druhej sezóny" a teraz je na čase ukázať, kde by sa mohol dlhodobo tím zo Zemplína zaradiť. Drvivá väčšina minulosezónnych opôr ostala v kádri, ale jeho problém tkvel v nedostatočnej šírke. Na tom vedenie zapracovalo podpísaním niekoľkých mladíkov z Košíc alebo Michaloviec a doplnil ich pilier prešovskej obrany Lukáš Horváth aj zaujímaví legionári ako stopér Justen Kranthove z Liberca, člen arménskej reprezentačnej "dvadsať jednotky" Abov Avetisyan alebo útočné krídlo z Dominikánskej republiky Darlin van der Werff.

Zostavy Považskej Bystrice ani Púchova zásadnými zemetraseniami neprešli a evidovaných je len zopár prestupov z kategórie "post za post". Pomerne nevyspytateľne zatiaľ vyzerá B-tím Slovana Bratislava a ŠTK Šamorín. Belasá juniorka o niekoľko dôležitých hráčov prišla, ale odkázaná bude primárne na fungovanie a povinnosti prvého tímu, ktorý by ešte nejaký čas mohol ostať živý aj v pohárovej Európe. Celkom podobne možno rečniť aj o Šamorínčanoch, hoci tí v letnom období stratili útočníka Bálinta Csóku a bekov Mykolu Jaroša a Francka Bahiho. Do útoku naopak prišiel reprezentant do 21 rokov Stanislav Olejník.

Povedať, kde by sa mal umiestniť FK Spišská Nová Ves či Dynamo Malženice, by bolo príliš odvážne. Liga mala nedávno nováčika formátu Námestova, ktorý s bilanciou 2-3-25 putoval naspäť do tretej ligy, ale aj Humenné s Myjavou, ktorí v prvej sezóne miešali kartami veľmi vysoko. Spišiaci postúpili z východoslovenskej konkurencie tretej najvyššej súťaže len s dvojbodovým náskokom pred Lipanmi, no Prešov, Košice, Humenné aj Trebišov sú živými dôkazmi, že táto divízia dokáže pripraviť schopného druholigistu. V kádri zaujal štyridsaťročný Marek Janečka, bývalý záložník Trnavy aj Zlatých Moraviec, rovnako aj krajný záložník Marek Pribula s desiatkami prvoligových štartov za Vion či Tatran Prešov.

Malženice, obec s 1500 obyvateľmi v trnavskom okrese, budú mať situáciu komplikovanejšiu. Opierať sa budú o spoluprácu so Spartakom Trnava, ktorý pred pár rokmi svoje "bečko" zrušil a napojil sa práve na malženický tím, s ktorým sa v septembri 2020 stretol v Slovnaft Cupe. Prvotnou prioritou pre dvoch nováčikov bude stlačiť pod seba tímy ako Dolný Kubín a Slavoj Trebišov.

Oravčania boli v zostupových vodách namočení už v minulej sezóne, no z problémov sa vyhrabali. Trebišovská situácia bola v konečnom súčte ešte o dva bodíky bezpečnejšia. Slavoj v lete svojich fanúšikov žiadnym zaujímavým nákupom nepotešil. Dolný Kubín ulovil bosniackeho brankára Fikreta Karajbića, srbského obrancu Maria Maslača a na Slovensko vrátil aj stopéra Tidiana Ba, ktorý hral naposledy v Bahrajne.

Program úvodných televíznych prenosov v novej sezóne 2. futbalovej ligy:
Sobota 29. júla o 17:00: FK Spišská Nová Ves - FC Tatran Prešov
Nedeľa 30. júla o 10:30: OFK Malženice - MFK Tatran Liptovský Mikuláš
Nedeľa 6. augusta o 10:30: ŠTK Šamorín - MŠK Púchov
Nedeľa 13. augusta o 10:30: FC Petržalka - FC Spartak Myjava

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora