Program
Futbal - 22.07.2023 19:40

Spartak Trnava si užil storočnicový zápas proti Valencii

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Nápaditý záver letnej prípravy má za sebou futbalový Spartak Trnava, ktorý tento rok oslavuje sté výročie existencie klubu a na Štadión Antona Malatinského si pozval španielsku Valenciu. Šesťnásobný majster Španielska úlohu favorita potvrdil, keď po necelej polhodine hry nariadil hlavný rozhodca už druhý pokutový kop v zápase a Alberto Mari sa nepomýlil. Pred ním mohol podobne poslať do vedenia Trnavčanov útočník Marco Djuričin, ale neuspel. Pre viac ako 12-tisíc prítomných divákov na tribúnach malo stretnutie exhibičný a oslavný nádych. Po hodine hry ho prerušili symbolickým ohňostrojom, no gólu v sieti súpera sa nedočkali.

Spartak predviedol sympatický výkon a v úvode bol lepším tímom. Rakúšan Djuričin však bol okrem zahodenej penalty z desiatej minúty smutným hrdinom aj o päť minút neskôr, kedy nastrelil žrď brány Cristiana Rivera. Potom už šla Valencia do vedenia zásluhou 22-ročného odchovanca Alberta Mariho a postupne preberala kontrolu nad dianím. Po polčasovej prestávke vybehli do akcie prakticky kompletne obmenené jedenástky. Hostia do "malého Ríma" nepricestovali v najsilnejšom možnom zložení a niekoľko ligových opôr absentovalo. I tak si po Nottinghame Forest pripísali druhé letné víťazstvo 1:0 a pokračovať budú proti St. Gallenu, Alavésu a Aston Ville. Spartak už má pred sebou súťažné povinnosti. Vo štvrtok hrá predkolo Konferenčnej ligy proti lotyšskej Aude a cez víkend mu štartuje účinkovanie v lige.

Po celý priebeh programu sa spomínalo na slávne časy trnavského tímu, ktorý bol v 60. a 70. rokoch hnacou silou slovenského futbalu. Najväčším úspechom bolo semifinále Pohára európskych majstrov v sezóne 1968/69 proti Ajaxu Amsterdam. Okrem toho bola zostava s Keketim, Dobiášom, Hrušeckým, Fandelom, Adamcom či Kunom schopná trápiť aj ďalšie veľké tímy európskeho kontinentu. S Galatasarayom aj Derby County vypadla rozdielom jediného gólu, zatiaľ čo Anderlecht Brusel alebo Steau Bukurešť zdolala. Očakávalo sa, že júlovým slávnostným súperom čierno-červených tak bude niekto, s kým majú spoločnú európsku pohárovú minulosť. Ajax by bol priveľkým úlovkom, no polohlasno sa hovorilo o Fiorentine. S ňou v minulosti odohrali dokonca štyri súťažné vzájomné zápasy. Zahrali si aj s obomi rímskymi veľkoklubmi, Stuttgartom, Kolínom aj Marseille. Cestu na Slovensko nakoniec merali "Los che" z východného brehu Pyrenejského polostrova, s ktorými doteraz nebola možnosť skonfrontovať sa.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora