Program
Futbal - 11.07.2023 13:51

Schweinsteiger viní za hlbokú krízu nemeckého futbalu trénerskú ikonu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Nemecký futbal si pamätá zlato z Majstrovstiev sveta 2014, avšak na ďalších dvoch šampionátoch vypadol už v skupinovej fáze, na najaktuálnejšom Eure vypadol v osemfinále a radosť neurobila ani "dvadsať jednotka" na práve skončených Majstrovstvách Európy, kedy obsadila posledné miesto svojej základnej skupiny. Nálada je preto aktuálne dusná, tlač na reprezentáciu ostro útočí a zasiahnutí sa snažia nájsť vinníka. 121násobný reprezentant Bastian Schweinsteiger ukazuje prstom na jedného z najslávnejších trénerov súčasnosti Pepa Guardiolu, ktorý v rokoch 2013 až 2016 trénoval práve v Bundeslige.

Španielsky manažér údajne svojou filozofiu ublížil tradičným hodnotám, na ktorých nemecký futbal stál a dôsledkom je veľmi nevydarené desaťročie. "Keď Pep prišiel do Bayernu Mníchov, všetci verili, že v Nemecku musíme hrať jeho futbal s krátkymi prihrávkami a všetkým okolo toho. Trochu sme strácali svoje hodnoty. Vytratila sa naša sila aj bojovnosť. Začali sme sa až príliš sústrediť na to, aby sme krásne rozohrali loptu," povedal v rozhovore pre Talksport Bastian Schweinsteiger. On sám si v Bavorsku pod Guardiolom zahral, okrem toho v kariére hájil aj farby Manchestru United a Chicaga Fire.

Bývalý záložník má čo porovnávať. Pôsobil pod koučami Louisom van Gaalom, Josém Mourinhom, Ottmarom Hitzfeldom či Felixom Magathom. Svoju reprezentačnú kariéru Schweinsteiger uzavrel semifinálovou prehrou s Francúzskom na ME 2016 a o mesiac neskôr s kapitánskou páskou na rukáve absolvoval rozlúčkový prípravný zápas proti Fínsku, ktorý Nemci vyhrali 2:0. Bol pri titule majstrov sveta v roku 2014, no dnes už s veľkou nevôľou sleduje, ako "Nationalelf" klesli z čela svetového renkingu (okupovali ho v lete 2017) až na súčasné 15. miesto.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora