Program
Futbal - 11.07.2023 09:26

Slovenky veria konečne vo víťazstvo

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Od septembra sa náš ženský futbalový tím púšťa do akcie v premiérovom ročníku Ligy národov a ešte predtým stihne zohrať jeden prípravný zápas. V Opave bude ich súperom Česká republika, nachádzajúca sa vo svetovom rebríčku o dvadsať miest vyššie. Tréner Peter Kopúň nominoval 20-člennú nomináciu hráčok, ktoré zohrajú federálne derby po piatich rokoch. To najaktuálnejšie bolo rovnako prípravným zápasom a prehrali sme 0:2. K dispozícii budú dve brankárky, sedem obrankýň, osem stredopoliarok a tri útočníčky.

"Je to špecifický zraz v tom zmysle, že nás čaká len jeden zápas a okrem základnej jedenástky máme k dispozícii sedem striedaní. Preto sme sa bavili, či má význam brať 23-členný káder, a tak sme zvolili nižší počet. Museli sme premyslieť, koho nevezmeme. Chcel som však nominovať aj hráčky, ktoré som ešte nemal možnosť vidieť v oficiálnom medzištátnom zápase," vysvetlil tréner Kopúň. Počítať nemôže so zranenou Martinou Šurnovskou, naopak, premiérovo sa v najcennejšom drese objaví trio Lenka Mazúchová, Ella Glatzová a Katarína Vredíková. Všetky boli do "áčka" povýšené z mládeže.

Nezvyčajný je už len samotný júlový termín, ktorý v kalendári FIFA nie je štandardnou záležitosťou. Futbalistky takto prídu do reprezentácie len po týždni absolvovanej prípravy v klube. O dva týždne však štartujú ženské Majstrovstvá sveta a asociačný termín slúži najmä účastníkom tohto podujatia. "Budem veľmi rád, keď zápas vyhráme a je jedno akým výsledkom. Pre mňa je dôležité, aby sme už zvládli zápas. Od kvalifikácie sme skúšali rôzne hráčky na pozíciách a v príprave sme neboli ani raz v takom zložení ako v kvalifikačných stretnutiach. Bolo evidentné, že to nebolo ešte správne napasované, nevedeli sme zápasy ukočírovať do víťazného konca, čo ma mrzí. Taký je však futbal a verím, že to vystrelí, keď to budeme potrebovať. Verím, že už teraz v júli sa k tomu priblížime," poprial si náš kouč. Slovenky čakajú na víťazstvo sedem zápasov a naposledy uspeli v septembri 2022 v Gruzínsku.

Nominácia ženského družstva na zápas s Českom:
Brankárky: Mária Korenčiová (FC Como), Martina Geletová (ŠK Slovan Bratislava)
Obrankyne: Diana Bartovičová (SK Slavia Praha), Patrícia Fischerová (IFK Kalmar), Jana Vojteková (FC Bazilej), Andrea Horváthová (Czarni Sosnowiec), Viktória Čeriová (FC Spartak Trnava), Kristína Košíková (SK Slavia Praha), Patrícia Mudráková (FC Spartak Trnava), Diana Lemešová (SKN St. Pölten)
Stredopoliarky: Lenka Mazúchová (MFK Dukla Banská Bystrica), Dominika Škorvánková (Montpelliere), Mária Mikolajová (SKN St. Pölten), Ella Glatzová (Spartak Myjava), Katarína Vredíková (Spartak Myjava), Tamara Morávková (SK Slavia Praha), Ľudmila Maťavková (RSC Anderlecht), Kristína Panáková (Neulengbach SV)
Útočníčky: Laura Žemberyová (Cincinnati Bearcats), Patrícia Hmírová (Sporting Club de Huelva), Klaudia Fabová (GKS Gornik Leczna)
Realizačný tím: Tréner: Peter Kopúň (tréner), Michal Švihorík (asistent trénera), Martin Krnáč (tréner brankárok), Miroslav Seňan (kondičný tréner), Michal Vengloš (technický vedúci)