Futbal - 10.07.2023 10:23

Na svete je nová klubová súťaž. Sily spojila Európa s Amerikou

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR
Futbalisti FC Sevilla oslavujú triumf v Európskej lige

V európskom klubovom futbale bolo donedávna veľmi horúcou témou to, ako bude vyzerať formát najprestížnejšieho z medzinárodných pohárov. UEFA teraz predstavila novinku v podobe novej trofeje a sily spojila s juhoamerickým CONMEBOL-om. Víťaz Európskej ligy, druhej najprestížnejšej súťaže v európskej hierarchii, bude čeliť víťazovi Copa Sudamericana, ktorý má rovnaké postavenie súťažnej "dvojky" v Južnej Amerike. Súťaž má názov Club Challenge, no vysoko pravdepodobne sa v dohľadnej dobe dočká aj komerčného dodatku.

Naplánovaný je hneď prvý ročník, ktorý sa 19. júla odohrá v Španielsku a nikoho neprekvapí, že jeho hostiteľom a domácim tímom bude hegemón Európskej ligy. FC Sevilla túto súťaž za ostatných desať rokov vyhral päťkrát. Celkovo si zahrala finále súťaže sedemkrát a vždy uspela. Sevillským súperom bude ekvádorský Independiente del Valle. Na rozdiel od Majstrovstiev sveta klubov, Club Challenge je o jedinom zápase s 90-minútovým trvaním. V prípade remízy sa nepredlžuje, ale ide sa do penaltového rozstrelu.

Práve MS klubov boli doteraz ojedinelou súťažou, v ktorej sa konfrontovali kluby z rôznych kontinentov a UEFA presvedčivo dominovala. Desaťkrát po sebe sa víťazom turnaja stal víťaz európskej Ligy majstrov, pričom fináloví súperi sa mu striedali z juhoamerickej, ázijskej aj severoamerickej scény. Najaktuálnejším neeurópskym víťazom tohto turnaja je brazílsky Corinthians z roku 2012. CONMEBOL tam reprezentuje víťaz Copa Libertadores, čiže "Pohára osloboditeľov". Copa Sudamericana stojí o poschodie nižšie a podobne ako u nás, každoročne sa hrá superpohárová Recopa medzi držiteľmi týchto dvoch trofejí.