Program
Futbal - 10.07.2023 18:53

Taliansky futbal zakázal číslo dresu 88

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Taliansky futbal pokračuje v boji proti pravicovému extrémizmu a antisemitizmu na štadiónoch. V sezóne 2023/24 sa už na trávniku v ligovom zápase neukáže nik s číslom dresu 88. Číslo je oficiálne uznaným číselným kódom pre nacistický pozdrav "Heil Hitler" a vo viacerých krajinách patrí medzi zakázané symboly. V športe je väčšinou považované za jednu z 99 možností, ktorú hráč môže voliť a svojho času sa spájalo s hokejistami Lindrosom, Kaneom či Burnsom, americkými futbalistami Irvinom a Harrisonom alebo basketbalistami Batumom či Walkerom.

Serie A aj nižšie súťaže majú s prejavmi extrémizmu, rasizmu a antisemitizmu bohaté skúsenosti a nie ojedinele sa na tribúne objaví aj nacistický symbol. V marci dostal napríklad istý fanúšik Lazia Rím doživotný zákaz vstupu za dres s číslom 88 a menovkou "Hitlerson". Po novom navyše bude nasledovať prerušenie zápasu aj v prípade pokrikov hanobiacich Židov. Také niečo už je v platnosti v prípade rasistických prejavov. "Je to adekvátna a primeraná reakcia na netolerovateľné predsudky, ktoré sa príliš často vyskytujú na našich štadiónoch," povedal taliansky minister vnútra Matteo Piantedosi.

Zákaz čísla 88 vstúpi do platnosti už od najbližšej sezóny a futbalisti, ktorí ho momentálne nosia, budú musieť pristúpiť ku zmene. V najvyššej súťaži sa to týka chorvátskeho stredopoliara Maria Pašalića, nastupujúceho za Atalantu Bergamo, a jeho krajana Tomu Bašića z Lazia Rím. V začiatkoch svojej kariéry nosil "osemdesiat osmičku" aj legendárny brankár Gianluigi Buffon, ktorý hovoril o svojom šťastnom čísle. Po kritike židovskej komunity číslo zmenil ešte počas svojho pôsobenia v Parme.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora