Program
Futbal - 08.07.2023 19:42

Brazília prijala nový Viníciusov zákon

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Brazílski zákonotvorci sa inšpirovali dianím v Španielsku a do svojej legislatívy zaradili nový zákon, ktorý nesie meno futbalistu Viniciusa Josého Paixãa de Oliveiru Juniora, v športovom prostredí známeho ako Vinícius Junior. Jeho hlavnou témou je rasizmus, keďže mladý útočník Realu Madrid bol počas ostatnej sezóny viackrát terčom rasistických pokrikov a urážok. Jeho krajania v štáte Rio de Janeiro iniciatívne zasadli a jednohlasne prijali "Zákon Vini Jr.", ktorý pobral inšpiráciu na európskom kontinente. Pokiaľ sa fanúšikovia na niektorom zo štadiónov či hál dopustia rasistického konania, celá akcia bude automaticky prerušená, eventuálne zrušená.

Vinícius Júnior bol dokonca prítomný na Maracane počas slávnostnej prezentácie zákona. Označil to za veľkú poctu a v 22 rokoch nečakal, že bude pri niečom takom veľkom, za čo naňho bude pyšná celá rodina. Zároveň na ikonickom štadióne otlačili jeho stopy, čím sa môže z minulosti popýšiť Pelé, Garrincha či Ronaldo. Prerušenie zápasov pre rasizmus sme v minulosti už videli napríklad v Taliansku, kde to rovnako viedlo k citeľnému posilneniu protirasistických pravidiel a predpisov. Holanďania tento rok predstavili postup, umožňujúcu predčasný koniec zápasu po použití pyrotechniky. Nový brazílsky zákon pracuje niekde na prieniku týchto dvoch verzií.

Najcitlivejšia bola situácia okolo krídelníka Realu v máji vo Valencii, kde sa dostal do otvoreného konfliktu s fanúšikmi domáceho mužstva v odniesol si to červenou kartou po záverečnom hvizde. Štyri kolá pred koncom tam Madridčania prehrali 0:1, ich manko na Barcelonu narástlo na deväť bodov a prakticky vypadli z boja o titul. Brazília situáciu vnímala citlivo a stojí za svojou hviezdou. Pokiaľ sa niečo podobné v dohľadnej budúcnosti stane v Riu, oveľa väčší problém než futbalista bude mať organizátor zápasu či klub, za ktorým daný fanklub stojí.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora