Program
Futbal - 25.06.2023 12:31

Vyhrážali sa futbalistom cez internet, odhalila ich umelá inteligencia

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Nešlo to po dobrom, nasadená musela byť ťažká technika. Tristo ľudí má na krku trestné stíhanie za vyhrážky alebo útočné správy na sociálnych sieťach, ktoré boli adresované futbalistom počas MS 2022 v Katare. FIFA v spolupráci s hráčskou asociáciou FIFPro využila umelú inteligenciu, ktorá identifikovala množstvo internetových agresorov, voči ktorým mohlo byť započaté vyšetrovanie. Nič na tom nezmenil ani fakt, že sa skryli za falošné profily alebo krycie mená na Instagrame, Facebooku, Tiktoku alebo Twitteri. Šlo o celé spektrum problémových správ, ako diskriminácia, vyhrážanie či rasizmus.

Počítačový program prešiel zhruba 20 miliónov príspevkov, z ktorých viac ako 19-tisíc vyhodnotil ako urážky alebo útoky. Najviac sa ich nakopilo po dramatickom a vyhrotenom štvrťfinále medzi Anglickom a Francúzskom. "Les Bleus" vyhrali 2:1 aj vďaka zahodenému pokutovému kopu Harryho Kanea. Medzi vyšetrovanými používateľmi dominujú Európania s 38-percentným podielom, 36 percent tvorila Južná Amerika. "Násilie a vyhrážky sa počas turnaja stupňovali, terčami útokov boli čoraz častejšie rodinní príslušníci hráčov. Viacerí dostali varovanie, aby sa nevracali do vlasti alebo krajiny, v ktorej pôsobia," komunikoval výsledky FIFPro, podľa ktorého nie sú prekvapením, ale stále sú znepokojujúce.

Spomedzi jednotlivých hráčov sa veľa kritiky dostalo senegalskému brankárovi Edouardovi Mendymu, ktorý v štyroch zápasoch inkasoval až sedem gólov, krídelník Papu Gómez sa na trávniku ukázal vo dvoch najhorších argentínskych zápasoch proti Saudskej Arábii a Austrálii, za očakávaniami zaostal plánovaný srbský ťahúň Filip Kostić, waleský kapitán Gareth Bale aj ofenzívne ladený Holanďan Steven Bergwijn. Tieto mená boli medializované v súvislosti so správou, hoci nevyšli priamo z tlačového komuniké FIFA či FIFpro. FIFA však jasne deklaruje, že v tomto prípade neostane len pri upozorneniach. "Diskriminácia je zločin. S pomocou tohto nástroja identifikujeme páchateľov a nahlásime ich úradom, aby boli potrestaní za svoje činy. Očakávame, že sociálne médiá priímu zodpovednosť a podporia nás v boji proti všetkým formám diskriminácie," uviedol šéf svetového futbalu Gianni Infantino.