Program
Futbal - 20.06.2023 20:57

Veľký odliv hráčov do Saudskej Arábie podľa Čeferina nehrozí

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/TASR

Saudská Arábia sa pustila do veľmi agresívnej kampane, na ktorej konci by mohlo byť hostenie Majstrovstiev sveta 2030 alebo 2034. Štátny Public Investment Fund je dôležitým hráčom vo viacerých športoch a na pozornosti naberá aj miestna liga. Slušnými ulovenými rybami boli pred rokom či dvomi už Grzegorz Krychowiak, David Ospina alebo Vincent Aboubakar, no to ešte len mali prísť mená ako Cristiano Ronaldo, N'Golo Kanté či Karim Benzema. Na lane mali miestne tímy aj Lionela Messiho, Kalidoua Koulibalyho, Sadia Maného, Neymara alebo Stephana El Shaarawyho.

Už to tu bolo v minulosti s Čínou, Amerikou alebo Katarom a hrozivé scenáre sa nenaplnili. Prezident UEFA Aleksander Čeferin je preto aj tentoraz presvedčený, že žiaden extrémny odliv kvalitných futbalistov na Arabský polostrov nehrozí. Tí pre veľké finančné obnosy nestratia záujem o súťaže na starom kontinente a nepôjdu za milióny kopať do 40-stupňových horúčav. Angažovanie hráčov na sklonku kariéry dokonca označil za chybu, akú v minulosti spravila aj spomenutá čínska Super League. "Mali by investovať do akadémií, trénerov a vychovávať si svojich hráčov. Nakupovanie ich futbal nezlepší," odkázal.

Čeferinom pripomenutý čínsky "boom" je zhruba osem rokov starou záležitosťou, kedy tamojšie tímy posilnil Didier Drogba, Nicolas Anelka a po nich aj Oscar, Hulk, Axel Witsel, Jackson Martínez, Yannick Carrasco, Alexandre Pato, Carlos Tévez a Marek Hamšík. Ak sa pozrieme na to, kde je čínska liga dnes, podľa koeficientov ide o siedmu najkvalitnejšiu ázijskú súťaž za Iránom aj Uzbekistanom a čoskoro ju možno čaká prepad pod Thajsko a Spojené arabské emiráty. "Nie všetko je o peniazoch. Hráči chcú vyhrávať vrcholné súťaže. A tie sú v Európe," presvedčivo dodal prvý muž UEFA.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora