Program
Futbal - 21.06.2023 17:21

Fanúšik svojmu tímu zmaril postup. Čaká ho súd

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

FC Girondins Bordeaux malo namierené na druhé miesto druhej francúzskej ligy a bolo pripravené na návrat medzi elitu po ročnej absencii. Postup sa nakoniec nekoná a môže za to jeden konkrétny fanúšik, ktorý zásadným spôsobom narušil zápas posledného kola. Priaznivci na tribúnach sa nemajú správať slušne len pre to, že to je niekde napísané, že v ich okolí sú deti alebo to kážu akési pravidlá slušnosti. Okrem toho, že môžu niekoho zraniť, svojmu tímu môžu spôsobiť finančné aj disciplinárne postihy a tie môžu mať naozaj vážne následky.

Bordeaux v poslednom kole doma čelilo v pozícii jasného favorita Rodez AF s vedomím, že víťazstvo ho v tabuľke udrží pred FC Metz a povedie k postupu. Stretnutie však nezačalo podľa očakávaní 40-tisícového kotla a v rámci úvodnej polhodiny sa hostia ujali vedenia 1:0. Na to reagoval jeden fanúšik neakceptovateľným spôsobom. Vtrhol na hraciu plochu a napadol oslavujúcu partiu v žltom. Strelca Lucasa Buadesa dokonca zranil, museli ho odniesť nosidlá a duel bol predčasne ukončený. Klub potom s napätím očakával verdikt vedenia ligy, či sa stretnutie bude opakovať alebo bude skontumované.

Rozhodnutie šesťnásobného majstra Francúzska rozhodne nepotešilo. Duel skončil kontumačnou prehrou domácich a z postupu do Ligue 1 tak nebude nič. Disciplinárna komisia LFP navyše tímu odčíta body pre budúcu sezónu a tú začne so zatvorenou časťou tribúny. Girondins s verdiktom nie je spokojný, odvolá sa a protest dokonca vzniesol voči Francúzskemu olympijskému výboru. Trest považuje za prehnaný a neprimeraný, no za taký možno označiť aj útok fanúšika, ktorému sa nepáči priebežný výsledok. Preto časť hnevu smeruje aj k nemu. Vedenie klubu už oznámilo, že ak nepriazeň osudu nezlomí - a zatiaľ to tak rozhodne nevyzerá - na fanúšika podajú trestné oznámenie a budú od neho vymáhať trestnoprávnu zodpovednosť.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora