Program
Futbal - 15.06.2023 09:41

Veľký krok alebo omyl? Arabskú ligu si premiérovo zahrá Žid

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Veľmi zaujímavú akvizíciu ohlásil čerstvý vicemajster Spojených arabských emirátov, ktorý do svojich radov angažoval židovského občana Izraela. Je ním 29-ročný ofenzívny záložník Omer Atzili, ktorý doteraz patril tímu Maccabi Haifa, no v minulosti nastupoval za APOEL či Granadu. Podpísaná je zatiaľ predbežná dohoda s tímom Al Ain FC a informácia už stihla vo svete vyvolať obrovský rozruch. Prišla len pomerne krátko po indonézsko-izraelskom konflikte, ktorý moslimskú krajinu pripravil o hostenie Majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov pre neprijatie kvalifikovaného národného tímu od Stredozemného mora.

Politické vzťahy medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi sa normalizovali v roku 2020 a dnes už Židia nemajú problém s návštevou tejto krajiny. Komplikáciou nie je ani predošlá pečiatka v pase z jednej alebo druhej krajiny. Iná je však situácia s Libanonom, Egyptom, Sýriou, Saudskou Arábiou, Jordánskom, Irakom či Jemenom, ktorí považujú Izrael za nepriateľa. Diplomatické vzťahy medzi SAE a spomenutými štátmi tým citeľne ochladli. Omer Atzili sa v tejto sezóne blysol 25 strelenými gólmi v súčte všetkých súťaží a pre najúspešnejší tím UAE Pro League so 14 majstrovskými titulmi a historickým triumfom v ázijskej Lige majstrov môže byť skvelou posilou.

Jednou vecou je neprebiehajúca vojna medzi samotnými krajinami, druhou bude reakcia fanúšikov. Tí o sebe dávajú vedieť na sociálnych sieťach a mnohí nie sú stotožnení s tým, že by mal Atzili strieľať svoje ďalšie góly práve za Al Ain FC. Podľa nich hrdý arabský národ, s možnosťou angažovať futbalistu odkiaľkoľvek na svete, nepotrebuje vo svojich radoch práve izraelského reprezentanta. Niektorí mu dokonca prajú zranenia, na ktoré údajne musí byť pripravený. Izraelskú krvavú vojnu s Palestínou si vraj v zápasoch odnesú jeho členky.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora