Program
Futbal - 11.06.2023 10:01

Calcio je späť: Taliani vo finále trikrát strieborní

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Taliansky klubový futbal prežil dobrý ročník 2022/23, najmä s ohľadom na účinkovanie svojich klubov v pohárovej Európe. Semifinále Champions League si zahrali až dva celky zo Serie A, z toho jeden postúpil do finále, a jeden z finalistov mal pôvod pri Apeninách aj v Európskej lige a v Konferenčnej lige. Aj preto hrdo najvyššia tamojšia súťaž priniesla reklamu so sloganom "Calcio je späť", v ktorej Fabio Capello, Fabio Cannavaro a Luca Toni v divadelnom priestore hrdo hľadia na to, že až šesť talianskych tímov postúpilo do štvrťfinále niektorej zo spomenutých súťaží. Celé to však mohlo mať aj veselší koniec ako tri striebra.

Trojnásobné zastúpenie vo finálových dueloch mala Serie A naposledy v sezóne 2002/03, kedy sa v poslednom zápase Champions League stretlo AC Miláno s Juventusom a dobrý rok dotvorila aj Perugia triumfom v Intertoto Cupe. V ročníku 1997/98 bral Juventus v Lige majstrov druhé miesto a o prvenstvo v Pohári UEFA sa za ten čas pobil Inter Miláno s Laziom. V osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch pritom viacnásobné talianske zastúpenie vo finále či na tróne týchto súťaží nebolo ničím ojedinelým a dialo sa to pomerne pravidelne. Ušatá trofej mala talianskeho držiteľa už dvanásťkrát, Európska liga (vrátane predchodkýň) skončila talianskym víťazstvom deväťkrát.

Úplná spokojnosť s finálovými výsledkami tento rok panovať nebude. Všetci traja reprezentanti odohrali vyrovnaný finálový súboj, no nakoniec zaostali o gól. Najprv Sevilla zdolala v budapeštianskom finále AS Rím 2:1 na penalty. O týždeň neskôr na pôde pražského Edenu podľahla Fiorentina tesne 1:2 anglickému West Hamu United a v sobotu si Manchester City na ikonickom istanbulskom štadióne poradil s Interom Miláno 1:0. Európsku trofej teda ukoristili Angličania aj Španieli, čo sú popri Nemecku najväčší konkurenti v reči UEFA koeficientov. Na základe nich sa prideľujú miestenky do jednotlivých súťaží a určujú aj výkonnostné koše pri ich žrebe.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora