Program
Futbal - 30.05.2023 17:29

Osemnásť Slovákov, premiérový šampión a doma nezdolaná Legia

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Záverečné kolo najvyššej poľskej futbalovej súťaže už veľkú drámu nesľubovalo a o väčšine podstatného bolo rozhodnuté vopred. Výsledkom bolo dvadsať gólov v deviatich zápasoch a na ich konci prebratie majstrovskej trofeje Rakówom Čenstochová, rozlúčka s najvyššou súťažou Lechie Gdańsk, ktorá pred tromi rokmi reprezentovala Poľsko v pohárovej Európe a jej nedohrané stretnutie s Piastom Gliwice, ktorý ostal tesne pred bránami predkola Konferenčnej ligy. Svoju záchranu presvedčivým víťazstvom 3:0 spečatila Korona Kielce, s ktorou to počas zimy vyzeralo veľmi zle, kým beznádejne posledná Legnica sa rozlúčila remízou.

Raków svoj historicky prvý majstrovský titul pečatil paradoxne prehrou štyri kolá pred koncom. Svoje majstrovské konto následne zveľadil štyrmi získanými bodmi a trofej doma preberal po nerozhodnom výsledku so Zaglebím. Legia Varšava po minuloročnom hrozivom desiatom mieste poskočila tentoraz na striebornú pozíciu a aké-také preteky na diaľku prebehli aspoň v boji o bronz. Lech Poznaň za sebou udržal Pogoń Štetín, hoci obaja si nakoniec zahrajú Konferenčnú ligu. Zo zisku Pohára sa tešila Legia, čím "pridala" miestenku naviac cez ligové poradie. Poľskú futbalovú elitnú spoločnosť z druhej ligy doplní LKS Lodź. Cez víkend sa k nemu pridá druhý priamy postupujúci a tretia miestenka je v hre cez play-off. Adeptom naň je Ruch Choržów, Wisla Krakov či Arka Gdynia.

Štatistickou zaujímavosťou je napríklad rovná stovka odpískaných pokutových kopov. Cifru zaokrúhlil dlhoročný reprezentant Kamil Grosicki, ktorý takto prispel k presvedčivému víťazstvu Štetína nad Radomiakom 4:0. Za zmienku stojí aj domáca neporaziteľnosť Legie Varšava, čo sa v Ekstraklase nikomu nepodarilo od ročníka 2008/09. Zverenci nemeckého kouča Kostu Runjaića mali doma bilanciu 12-5-0. Najlepším strelcom ligy sa stal Španiel Marc Gual z Jagiellonie, ktorý sa trafil 15krát. O jeden gól menej zaznamenal jeho krajan a spoluhráč Jesús Imaz. Najlepším slovenským strelcom v Poľsku je druhý rok po sebe Adam Zreľák, top kanonier Warty Poznaň. Celkovo osemnásť Slovákov si pripísalo ligový štart v Ekstraklase 2022/23.