Program
Futbal - 22.05.2023 17:03

Katarský magnát aj anglická šľachta. O kúpu Manchestru United je veľký boj

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport
Bruno Fernandes a David De Gea

Manchester United je bez pochýb jednou z najväčších športových značiek na svete. Správa o tom, že je po 18 rokoch na predaj preto upútala pozornosť po celej zemeguli a hlásia sa záujemcovia nielen z európskeho kontinentu, ale aj z Ameriky či Ázie. Médiá pracujú s dvomi najväčšími favoritmi, ktorí by mohli klub po rodine Glazerovcov prebrať. Ide o katarského miliardára Jassima bin Hamada bin Khalifu Al Thaniho a jeho zvýšená ponuka je momentálne o poznanie atraktívnejšia ako tá, ktorú podal sir Jim Ratcliff. Niektoré britské médiá pritom už píšu, že klub je predaný šejkovi a posledné detaily chýbajú na to, aby sa správu dozvedela verejnosť. Iné zdroje hovoria, že predaj stále nie je hotovou vecou a v popredí pretekov môže byť dokonca britský boháč.

Veľkou výhodou Ratcliffa má byť, že Glazerovcov nehodlá nadobro z Manchestru United odpratať a ponechal by im menšinový podiel. Jassim bin Hamad by vlastnícku kontrolu rád prebral plne pod svoju kontrolu a pustil sa do naháňačky s Manchestrom City a Newcastlom United, ktorý má majiteľov z arabského prostredia. V oboch zvyšných prípadoch však platí, že zhruba dvadsať percent akcií ostalo v anglických rukách. Obaja záujemcovia sú ochotní prebrať a zmazať 530-miliónový dlh a tri kolá rokovaní stále nerozhodli o tom, koho súčasní majitelia preferujú. Avram a Malcolm Glazer získali klub do svojich rúk v roku 2005 a odvtedy si získali za viaceré kroky a rozhodnutia obrovské množstvo kritikov. Časť fanúšikov United dlhodobo volala po ich odchode.

Jassim bin Hamad bin Khalifa Al Thani je tretím synom bývalého katarského Emira a pred 20 rokmi sa stal korunným princom. Plusové bodíky si vo vlasti získal za výrazné angažovanie sa v nadácii pre boj proti rakovine a pri aktivitách, spätých s prírodnými výskumami a životným prostredím. Jeho konkurentom je miliardár, ktorý už vlastní Nice, Lausanne aj cyklistickú stajňu INEOS. Či už to bude jeden alebo druhý, dvadsaťnásobný majster Anglicka by mal byť predaný za viac ako 5 miliárd libier. To z neho spraví najdrahší klub športového prostredia. Doterajšie prvenstvo držal Denver Broncos, klub amerického futbalu, ktorého zisk nových majiteľov vyšiel zhruba o pätinu lacnejšie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora