Program
Futbal - 20.05.2023 11:29

Pelé sa dočkal mauzólea s autentickou atmosférou

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Snahou bolo čo najautentickejšie vytvoriť atmosféru, akú mal futbal v čase jeho aktívneho pôsobenia. Svoje brány pre verejnosť otvorilo Pelého mauzóleum v brazílskom Sanotose, ktorého dominantnou a najväčším lákadlom je zlatá rakva legendy aj zlatá socha v životnej veľkosti. Štát Sao Paulo tak pol roka po smrti Edsona Arantesa do Nascimenta reaguje na kritiku, podľa ktorej bol najlepší hráč všetkých čias pochovaný v tichosti a nik z "miestnych" mu nepripravil dostatočnú poctu. V múzejne ladenom priestore nájdeme umelú trávu a steny zdobia dobové obrazy brazílskych fanúšikov. Nechýbajú ani reproduktory, ktoré dojem dotvárajú zvukom tribún.

"Dielo bolo inšpirované láskou k futbalu a Pelém samotným. Vytvorili sme preto štadiónový kontext s obrázkom množstva fanúšikov vôkol aj bránou, pripomínajúcu starý vchod na štadión," povedal médiám syn Edson Cholbi, ktorý v minulosti ako Edinho aktívne hrával futbal, no veľa vody v ňom nenamútil. Priestor sa nachádza priamo na cintoríne a veľmi dôležitou osobnosťou pri tvorbe mauzólea bol jeho majiteľ, bývalý osobný priateľ trojnásobného majstra sveta.

"O Rei" (v preklade "kráľ") debutoval na scéne majstrovstiev sveta v sedemnástich rokoch a bol prvým ikonickým nositeľom čísla 10, ktoré si neskôr podmanil aj Diego Maradona, Ronaldinho, Michel Platini, Dennis Bergkamp, Zinedine Zidane či Lionel Messi. Mauzóleum je prísne strážené a robí maximum, aby doň neprenikli žiadni vandali. Každý záujemca sa musí pred návštevou vopred zaregistrovať cez webovú stránku a dostať sa doň je možné len cez pracovný deň.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora