Program
Futbal - 17.05.2023 19:09

Brazílsky korupčný škandál mal presiahnuť do Mexika aj Grécka

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Nad brazílskym futbalom sa už nejaký čas nesie veľmi nepríjemný mrak podozrenia z korupcie, pričom sezóna 2022 a 2023 nemusela byť v tamojšej najvyššej súťaži regulárna. Aktuálnym šampiónom je Palmeiras a najlepší vstup do tejto sezóny malo Botafogo. Problém sa netýka možného kupovania zápasov, ale počínania konkrétnych hráčov v nich. Tí "na objednávku" dostali žltú kartu, zapríčinili pokutový kop alebo boli vylúčení. Stávkovanie na šport je pritom v Brazílii legálne len od roku 2018. Okamžite zaznamenalo obrovský rozmach a reklamy naň zahltili štadióny aj priame prenosy. Čo pôvodne vyzeralo ako zemetrasenie u "kanárikov", nakoniec zrejme zatrasie zemou vo viacerých krajinách. Vyšetrovatelia totiž hovoria o silnom medzinárodnom až celosvetovom presahu.

Príbeh začal potom, ako vyšetrovatelia v štáte Goias začali rozsiahle vyšetrovanie ovplyvňovania výsledkov zápasov uplynulej sezóny. Už vtedy orgány naznačili, že možná korupcia má presah aj do Spojených štátov, najmä vďaka Brazílčanom, ktorí tam legionárčia. Colorado Rapids v reakcii okamžite pozastavilo činnosť svojmu záložníkovi Maxovi, no momentálne sa zdá, že je to len jedna rybka v zhruba 20-člennom korupčnom rybníku medzi futbalistami. Podvodníkov ani tak nezaujímali výsledky samotných zápasov, ale fauly a z nich plynúce karty či pokutové kopy. Za rôzny počin si takto hráč mohol zarobiť za nedovolený zákrok 10-tisíc dolárov, v prípadne červenej karty aj násobne viac. Aktuálne sa hovorí o trinástich zmanipulovaných zápasoch vo dvoch najvyšších brazílskych súťažiach a zatknutých bolo 16 ľudí.

Brazílsky futbalový zväz ponúka polícii plnú súčinnosť a chce byť maximálne transparentný a otvorený pri zbere akýchkoľvek materiálov. Na reči o suspendovaní tímov, hráčov či dokonca anulovaní výsledkov sezóny je však podľa neho ešte priskoro. Čakať chce na oficiálne informácie a fakty, ktoré vzídu z vyšetrovania. V rukách polície je bývalý mládežnícky reprezentant Eduardo Bauerman z FC Santos, skúsený stopér Paulo Miranda, ktorý v minulosti hral za Red Bull Salzburg dvakrát Európsku ligu, aj záložník Fernando Neto, ktorý sezónu 2017/18 odohral za ŠTK Šamorín.

Tento týždeň sa na svetlo sveta dostali novšie informácie, ktoré podozrivé tipy a výhry neobmedzujú len na brazílske hranice, dokonca ani na americký kontinent. Stávková mafia sa mala nakontaktovať na svojich krajanov v USA, Mexiku, Grécku či Litve a spolupracovať aj s nimi. Brazílska TV Globo zverejnila niekoľko inkriminujúcich videí, na ktorých uzavreté skupiny oslavujú kartové tresty v zdanlivo bezvýznamných zápasoch či dokonca rozčúlené rozhovory o tom, že konkrétni hráči svoju úlohu nesplnili. Čo v novembri začalo ako podozrenie, týkajúce sa troch zápasov v nižších ligách, môže byť celosvetovým škandálom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora