Program
Futbal - 14.05.2023 13:51

Sokolíkov čakajú v príprave dve derby so susedmi

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Náš národný futbalový tím do 21 rokov stihol od neúspešnej kvalifikácie ME 2023 absolvovať tri prípravné zápasy a ďalšie dva pribudnú počas júnového asociačného termínu. V Trnave a v Senci nastúpia v derby zápasoch proti susedom. V prvom prípade pôjde o návštevu mladých Maďarov, v druhom o Rakúšanov. Výbery si tak budú krátiť čas pri svojej šampionátovej neúčasti, pričom samotný turnaj štartuje koncom júna. Najbližšie k postupu mali práve Slováci, ktorí po druhom mieste za Španielskom v barážovom dvojzápase podľahli Ukrajine. Rakúsko vo svojej kvalifikačnej skupine zaostalo za Nórskom, Chorvátskom a Fínskom, zatiaľ čo Maďarsko kotvilo za Nemeckom, Izraelom a Poľskom.

"Bude to kvalitný zápas s výborným súperom. Chceme ukázať našu aktívnu hru smerom dopredu aj dozadu. Maďari majú dobrú organizáciu hry, ale to majú všetky tímy na tejto úrovni. V ofenzíve hrajú 3-4-3, v defenzíve bránia v päťke vzadu. Maďarsko chce hrať kombinačný futbal, dobre bráni, jeho hráči sú kompaktní. Z posledných šiestich zápasov päť vyhrali, prehrali iba s Dánskom," pochválil nášho južného suseda asistent trénera Tibor Goljan. Najvýraznejším maďarským menom v tejto vekovej kategórii je talentovaný záložník Péter Baráth z Ferencvárosu a brankár Krisztián Hegyi z rezervy West Hamu United. Najaktuálnejší slovensko-maďarský duel z "dvadsať jednotky" je trinásť rokov starou záležitosťou.

O päť dní neskôr sa "sokolíci" predstavia proti Rakúsku. Tu sa už dá spomínať na prípravný zápas z júna 2021, kedy sme na súperovej pôde prehrali 1:2. "Rakúsko pred dvomi rokmi ukázalo veľkú kvalitu, preverí nás po každej stránke. Aktuálne ťahá šesťzápasovú šnúru bez prehry. Rakúšania budú hrať aktívne, budú nás vysoko napádať, budú hrať rýchlo, kombinačne a budú nepríjemní v osobných súbojoch. V ofenzíve hrajú systémom 3-4-3 a v defenzíve 5-4-1," povedal Goljan. Rakúska mládež nám rozhodne má čo oplácať za minuloročné ME devätnásťročných, kde Slovensko v zápase o konečné piate miesto zdolalo Rakúšanov 1:0 a postúpilo tak na Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov. Medzi silnými rakúskymi individualitami do 21 rokov možno vypichnúť ofenzívneho záložníka Dijona Kameriho zo Salzburgu, ktorého hodnota je odhadovaná na vyše štyri milióny eur. Príliš nezaostáva ani mladý kanonier Bernhard Zimmermann z Rapidu Viedeň, jeho klubový spoluhráč zo stopérskeho postu Leopold Querfeld a záložník Matthias Braunöder háji farby konkurenčnej Austrie Viedeň.

Sledujte zápasy slovenskej reprezentácie do 21 rokov na Joj Šport!
15. júna od 17:30: Slovensko 21 - Maďarsko 21 (Trnava)
20. júna od 17:30: Slovensko 21 - Rakúsko 21 (Senec)